Ga naar de inhoud
Elektrische auto's

Overheid haalt bakzeil, Fastned mag winkels en toiletten plaatsen

Fastned mag winkels bij haar oplaadstations openen. Beeld © Fastned

Laad je je elektrische auto op bij een oplaadstation van Fastned? Dan kun je daar in de toekomst ook een broodje kopen of even naar het toilet. Het bedrijf krijgt van de rechter toestemming om een winkel en toiletten te bouwen bij zijn laadstations.

De staat is eigenaar van diverse parkeerplaatsen langs de Nederlandse snelwegen en mag het verzoek van Fastned niet weigeren, zo heeft de Haagse rechtbank besloten. Door dat wel te doen heeft de overheid in strijd gehandeld met de Europese Dienstenrichtlijn die de vrijheid van dienstverlening beschermt. 

"Dit oordeel van de rechter is ontzettend goed nieuws voor elektrische rijders, want die drinken net zo graag een kopje koffie als benzinerijders. Goede voorzieningen bij laadstations zijn van groot belang voor het versnellen van de energietransitie en dat is ons doel", zo zegt Fastned-directeur Michiel Langezaal.

Alleenrecht

De overheid houdt de komst van winkels en toiletten bij de laadstations van Fastned tegen omdat dit in strijd zou zijn met convenanten die zijn afgesloten met de benzinestations. De overheid ziet de oplaadstations als een basisvoorziening, maar extra voorzieningen zoals een winkel, autowasstraat of snoepautomaat horen daar niet bij.

Dat recht zouden alleen de benzinestations hebben, die hun plek in het verleden bij een veiling voor hoge bedragen hebben gekocht. Verzoeken van Fastned om onder meer een winkel te openen bij parkeerplaatsen langs de snelweg bij De Horn (A2), Velder (A7) en Hellevliet (A12) werden dan ook afgewezen.

Omzet
Lees ook:
Omzet Fastned stijgt ruim de helft, maar is nog altijd marginaal

Slepende zaak

De zaak sleept al een paar jaar. Het snellaadbedrijf won begin 2019 een zaak die het aanspande tegen Rijkswaterstaat bij de Raad van State, de hoogste rechter. De overheid moest opnieuw gaan kijken naar de vergunningsaanvraag.

De volgende stap was een aanvraag bij het Rijksvastgoedbedrijf die als grondeigenaar een huurovereenkomst voor de winkel moest verlenen. Dat werd geweigerd.

'Onwelwillende Staat'

Fastned wilde ook dat de overheid een dwangsom zou betalen van 10.000 euro, voor iedere dag dat de vergunning wegbleef. Dat hoeft niet. De rechter vindt dat niet nodig.

"In deze zaak bespeurt de rechtbank een zekere onwelwillendheid bij de staat. Maar ze gaat er vanuit dat de overheid de uitspraak zal nakomen, zoals in een rechtsstaat gebruikelijk is", meent de rechter.

Het duurt volgens een woordvoerder van Fastned nog wel een half jaar voordat de winkels en toiletten er echt zijn. "We gaan nu een plan maken en moeten per locatie een vergunning indienen. En dan moet de bouw nog starten."

Andere rechtszaak

Eind 2020 won Fastned ook al een rechtszaak van de overheid. De zaak ging over een wegrestaurant dat toestemming kreeg voor zes laadpalen op de verzorgingsplaats Den Ruygen Hoek-Oost langs de A4 bij Schiphol, waar ook al een laadstation van Fastned is.

Het snellaadbedrijf verzette zich ertegen dat de minister van Infrastructuur op eigen houtje vergunningen verleende voor het behouden en onderhouden van deze zes oplaadstations. Volgens Fastned was hiervoor een openbare procedure nodig.

Volgens de rechter mochten vergunningen voor laadpalen niet zomaar exclusief worden gereserveerd voor benzinestations en wegrestaurants.

Fastned
Lees ook:
Fastned wint zaak over vergunningen laadstations