Meer waard dan Wall Street

Cryptobeurs Coinbase is na eerste beursdag 71 miljard euro waard

15 april 2021 11:09 Aangepast: 15 april 2021 14:07
Werknemers van Coinbase gisteren bij de beursgang. Beeld © AP Photo/Richard Drew

Op de eerste dag dat je in aandelen Coinbase kon handelen is de koers flink gestegen. De beurs waar je cryptomunten, zoals bitcoins en ether, kunt kopen is nu omgerekend meer dan 70 miljard euro waard.

Dat is meer dan het bedrijf waar de beurs van New York onder valt.

Aandeel sloot 31 procent hoger

Coinbase is een van de grootste handelsplatformen waar je in crypto's kunt handelen. Gisteren ging die beurs zelf naar de beurs, de Nasdaq, waar veel technologiebedrijven staan genoteerd.

Nasdaq had een richtprijs van 250 dollar (207,5 euro) afgegeven, maar de vraag was zo hoog dat de koers steeg en zelfs even op bijna 430 dollar stond.

Later zakte de koers wat terug, maar het aandeel sloot op 328,28 dollar, dat is 31 procent hoger dan de richtprijs van 250 dollar. Vanaf 15:30 wordt er in New York weer in Coinbase gehandeld. In de voorbeurshandel staat de koers van het aandeel zo'n 10 procent hoger.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Cryptobeurs Coinbase naar de beurs: bazen worden schathemeltjerijk

Kassa voor oprichters

Coinbase gaf geen nieuwe aandelen uit. Door de zogeheten direct listing werd alleen mogelijk gemaakt dat bestaande aandeelhouders hun aandelen kunnen verkopen. De oprichters zijn er in ieder geval heel rijk mee geworden.

Brian Armstrong, oprichter en topman van het bedrijf, heeft 39,6 miljoen aandelen. Tegen de slotkoers van gisteren zijn die stukken 13 miljard dollar waard.

De volledige elfkoppige top van het bedrijf heeft aandelen in bezit ter waarde van ruim 35 miljard dollar. En dan te bedenken dat er tot gisteren alleen onderhands in de aandelen kon worden gehandeld. In 2020 was de onderhandse koers gemiddeld nog geen 29 dollar.

Record koers bitcoin

Coinbase profiteert van de populariteit van cryptomunten. De koers van bitcoin, verreweg de belangrijkste crypto, verdubbelde dit jaar al ruimschoots in prijs en zette gisteren volgens de site CoinMarketCap een hoogste koers ooit van bijna 65.000 dollar neer.

De site gebruikt de koersen van bitcoinbeurzen wereldwijd om een gewogen gemiddelde te berekenen. 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van