Gokt op einde pandemie

Vliegmaatschappij Norse Atlantic Airways midden in coronacrisis naar de beurs

12 april 2021 14:46 Aangepast: 12 april 2021 15:00
Norse Atlantic Airways denkt dat we na corona weer meer gaan vliegen. Beeld © Ole Berg-Rusten/NTB Scanpix via AP

Voor luchtvaartmaatschappijen is het nu kommer en kwel, maar Norse Atlantic Airways uit Noorwegen ziet toch een toekomst. Het ging vandaag naar de beurs en in december wil het beginnen met vliegen.

Norse Atlantic Airways is een nieuwe luchtvaartmaatschappij. Vandaag ging het naar de beurs van Oslo, waarbij er voor 1,4 miljard Noorse kronen (138 miljoen euro) aan aandelen werd uitgegeven.

Het bedrijf wil in eerste instantie met 9 Boeing-787's (Dreamliners) vliegen tussen onder meer New York, Los Angeles en Miami in de VS en Londen, Parijs en Oslo in Europa. Later wil het ook naar Azië gaan vliegen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

KLM technisch failliet na dramatisch jaar: meer schuld dan bezittingen

Na corona

De budgetmaatschappij denkt dat als de coronapandemie voorbij is, mensen weer meer willen gaan vliegen. Daar wil het op inspelen.

Nu gaat het nog erg slecht in de luchtvaartsector. Door de coronacrisis wordt er veel minder gevlogen en daardoor krijgt de sector forse klappen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Frankrijk heeft deal voor hulp Air France-KLM, Nederland nog niet

Zware klappen luchtvaart

Zo leed Air France-KLM vorig jaar een verlies van 7,1 miljard euro. Het eigen vermogen van KLM is negatief en de Franse regering heeft een deal met de Europese Commissie over de voorwaarden voor een nieuwe ronde staatssteun voor Air France.

Zelfs prijsvechter Ryanair leed in 2020 verlies. Het stapte naar Hof van Justitie van de Europese Unie, vanwege de staatssteun voor andere luchtvaartmaatschappijen, zoals Air France en SAS.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

EU blijft coulant omgaan met regels luchtvaart 

Maar de rechter gaf mededingingswaakhonden in de EU die eerder akkoord waren gegaan met die steun gelijk.

Ex-Norwegian

Bij Norse Atlantic Airways is ook Bjørn Kjos betrokken. Eerder was hij de topman en oprichter van Norwegian, een budgetvlieger die ten onder is gegaan.

Norwegian werkt aan een doorstart, maar wil niet meer op lange afstanden vliegen. Dat is dus wel waar Norse Atlantic Airways zich op gaat richten.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van