Glasvezelnetwerk groeimarkt

KPN opnieuw overnameprooi, maar weg naar deal is nog lang

08 april 2021 14:55 Aangepast: 08 april 2021 15:41
KPN wordt regelmatig genoemd als overnamekandidaat. Beeld © Bas Quaedvlieg/ANP

Een nieuw jaar, een nieuw overnamegerucht. Twee grote buitenlandse investeerders zouden samen een overnamebod van bijna 13 miljard euro voorbereiden op KPN. Daarmee wordt de Nederlandse telecomaanbieder voor de zoveelste keer genoemd. Wat maakt het bedrijf zo aantrekkelijk om over te nemen?

Woensdagavond meldde The Wall Street Journal op basis van meerdere betrokkenen dat het Zweedse EQT en het Amerikaanse Stonepeak bereid zijn 'meer dan 3 euro' per aandeel te bieden, een premie van 5 procent op de slotkoers van gisteren. Donderdag schommelt het aandeel KPN rond de 3 euro, een stijging van 2,5 procent.

EQT en Stonepeak zouden volgens de zakenkant op dit moment een due dilligence-onderzoek doen, waarin ze minutieus kijken naar de financiële, juridische en commerciële kansen en risico's van een overname. Zien die er goed uit, dan moet nog deze lente een officieel bod volgen.

Glasvezelnetwerk

De investeerders sluiten niet uit dat een derde partner zich bij het bod aansluit. Ook houden ze rekening met eventuele kapers op de kust, aldus de bronnen van de Amerikaanse zakenkrant. Wie dat zijn, is niet bekend. KPN wil geen commentaar geven. "We gaan niet in op geruchten in de markt", zegt het bedrijf in een reactie:

Marktkenners noemen met name het sterk uitdijende glasvezelnetwerk van KPN een interessante groeimarkt. Het telecombedrijf rolt sinds 2019 versneld glasvezel uit over Nederland. Dat zijn hoge investeringen, maar als de kabels eenmaal onder de grond liggen dan zijn deze goed voor een lang en stabiel rendement.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

KPN legt glasvezel sneller aan in duizend dorpen met pensioenfonds ABP

Een groot voordeel daarbij is dat Nederland relatief compact is. "We wonen eigenlijk in één grote stad", zegt Jos Versteeg, beursanalist bij private bank Insinger Gillisen. "We zijn een rijk land met een grote vraag naar goede infrastructuur. Dat is heel aantrekkelijk."

Marktaandeel terugwinnen

Door volop te investeren in nieuwe glasvezelnetwerken kan KPN marktaandeel terugpakken op de concurrentie. "Ze moeten wel", zegt Rudolf van der Berg van onderzoeksbureau Stratix, dat gespecialiseerd is in communicatie-infrastructuur. "In gebieden zonder glasvezel heeft KPN een marktaandeel van 35 procent, in gebieden met glasvezel minstens 50 procent."

EQT is een Zweeds investeringsfonds van de steenrijke familie Wallenberg met een geschatte waarde van ruim 50 miljard euro. In Nederland is het sinds 2017 eigenaar van telecombedrijf Delta, dat vooral in dunbevolkte gebieden in Zeeland en delen van Zuid-Holland in noodtempo glasvezelverbindingen aanlegt.

De analist roemt die strategie van EQT. "Ze doen het fantastisch. Iedereen dacht dat de aanleg van glasvezel in het buitengebied een moeilijke business was, maar het tegendeel is waar. Boeren zijn de brakke ADSL-verbindingen zat en betalen gewoon 2000 euro aansluitkosten. Die zien dat als goede investering in hun bedrijf en gezin."

Niet voor het eerst

KPN wordt regelmatig genoemd als overnamedoelwit. Vorig jaar oktober zou EQT al gesprekken hebben gevoerd met de directie van KPN, meldde Bloomberg destijds. Eerder klopten de Canadese investeerder Brookfield en de Amerikaanse telecomprovider AT&T al op de deur.

Maar het bekendste voorbeeld is América Móvil. Het telecombedrijf van de Mexicaanse miljardair Carlos Slim probeerde tussen 2012 en 2013 KPN over te nemen. Uiteindelijk zonder succes. América Móvil heeft nog altijd een belang van 20 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Wet om vitale bedrijven tegen overnames te beschermen geldt vanaf nu

Een buitenlandse overname van KPN is echter geen sinecure. Dit komt omdat netwerken van grote telecombedrijven sinds vorig jaar juni door het kabinet zijn bestempeld als 'vitale infrastructuur', net als het stroomnetwerk en de levering van water. Hierdoor is goedkeuring van de Nederlandse overheid nodig.

Of de staat in dit specifieke geval toestemming zal geven, kan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat niet zeggen, reageert een woordvoerder. Pas als er een formeel verzoek ligt, zal het ministerie de overnamekandidaat of -kandidaten op zijn merites beoordelen.

Stichting beslist

Ook KPN zelf kan de overname blokkeren. Sinds de beursgang in 1994 heeft de Stichting Preferente Aandelen B, opgericht om de belangen van alle betrokkenen en continuïteit van KPN te waarborgen, een beslissende stem bij overname. De stichting stemde in 2013 tegen de overname van América Móvil.

Een overname door EQT, aangevuld door Stonepeak en eventuele andere partijen, maakt meer kans, denkt zowel Versteeg als Van der Berg. "De Zweden hebben in tegenstelling tot Carlos Slim een goede reputatie. Daar kun je niet heel veel slechte dingen over zeggen."

Hoe groot de kans is dat de overname daadwerkelijk slaagt, durft Versteeg niet te zeggen. Volgens hem zullen de Zweden in ieder geval met meer geld over de brug moeten komen. "Je ziet wat de koers doet. Een premie van 5 procent is niet erg aantrekkelijk."

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van