Nieuwe miljardairs door corona

Forbes: Heineken-topvrouw werd 3,3 miljard euro rijker

07 april 2021 14:30 Aangepast: 08 april 2021 14:54
Charlene de Carvalho-Heineken Beeld © ANP

De biertap in de horeca mag dan al maanden dicht zijn, maar Heineken-erfgenaam Charlene de Carvalho-Heineken hoeft nog niet op een houtje te bijten. Ze bezit volgens de jaarlijkse miljardairslijst van zakenblad Forbes 16,7 miljard dollar (14 miljard euro).

De Carvalho-Heineken zag haar vermogen in een jaar tijd zelfs met 3,9 miljard dollar (3,3 miljard euro) stijgen. Forbes geeft geen verklaring voor de stijging, maar vermoedelijk heeft het te maken met het meetmoment.

In april 2020 stonden de beurzen ongekend laag door de lockdowns in diverse landen. Een aandeel Heineken was toen maar 70 euro waard, dan is nu ongeveer 90 euro.

Goldschmeding 

De dochter van Freddy Heineken, die door Forbes vanwege haar huwelijk met zakenman Michel de Carvalho als Brits wordt gezien, heeft 52 procent van de aandelen in de Heineken Holding. Ze laat door haar vette bankrekening andere Nederlanders ver achter zich op de rijkenlijst. 

De tweede  Nederlander op de lijst staat is Frits Goldschmeding, oprichter van uitzendbureau Randstad. Hij heeft nog niet eens de helft van haar vermogen.

5 miljard euro

Hoewel de omzet van Randstad door de coronacrisis daalde, is de 87-jarige Goldschmeding toch 6 miljard dollar (5 miljard euro) waard. Dat is 2,4 miljard dollar meer dan in 2020 toen het zakenblad zijn vermogen nog op 3,6 miljard dollar schatte.

Ook hierbij zit de stijging vermoedelijk in het meetmoment op de beurzen. Het vermogen van de oprichter steeg terwijl Randstad miljoenen aan steun kreeg via de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW).

Frits Goldschmeding zag volgens Forbes zijn vermogen groeien. Frits Goldschmeding zag volgens Forbes zijn vermogen groeien.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rijken in Nederland immuun voor pandemie: nog rijker geworden

Schijntje

De Carvalho-Heineken en Goldschmeding hoeven niet op een stuiver te kijken. Maar het is een schijntje vergeleken het geld van de nummer 1 op de lijst. Dat is Jeff Bezos van Amazon die 177 miljard dollar waard is.

Tweede staat Tesla-baas Elon Musk (151 miljard dollar) en derde is de wat minder bekende Bernard Arnault van LVMH die samen met zijn familie 150 miljard heeft. Dat geld hebben ze verdiend met de verkoop van kleding. LVMH bezit onder meer merken als Dior en Louis Vuitton.

2755 miljardairs

Zoals in andere jaren zijn sommige miljardairs uit de ranglijst gevallen en zijn er ook nieuwkomers. Wereldwijd kwamen er 493 nieuwe miljardairs bij, becijferde Forbes, grofweg één nieuwe miljardair per 17 uur. Er zijn nu 2755 miljardairs, 660 meer dan een jaar geleden. Samen zijn ze 13,1 biljoen dollar waard.

Rijk door corona

Opvallend is dat verschillende nieuwkomers rijk geworden zijn door het coronavirus. Zo staat Ugur Sahin (4 miljard dollar) op de lijst. Hij is directeur en mede-oprichter van BioNTech dat achter het Pfizer-vaccin zit.

Ook Stéphane Bancel van vaccinleverancier Moderna verdiende goed, hij heeft 4,3 miljard dollar. De rijkste nieuwkomer die rijk werd door corona is Li Jianquan van Winner Medical dat mondkapjes en medische kleding maakt. Hij bezit nu 6,8 miljard dollar volgens Forbes. 

Kim Kardashian

Verder staan er net als andere jaren weer verschillende beroemdheden in die uit de showbizzwereld komen. Nieuw is onder meer Kim Kardashian die 1 miljard dollar heeft. Dat geld verdiende de realityster met haar make up- en kledinglijn. Opvallend is dat Kylie Jenner, een andere telg van de Kardashian-familie, niet meer op de lijst staat. 

Vorig jaar werd ze als Forbes nog neergezet als jongste miljardair. Later constateerde het zakenblad dat Jenner, die 51 procent van de aandelen van haar bedrijf verkocht, de cijfers had opgedreven en documenten had vervalst.

Rijke Nederlanders

De volgende Nederlanders staan op de lijst van Forbes:

 1. Charlene de Carvalho-Heineken: 16,7 miljard dollar.
 2. Frits Goldschmeding van Randstad Uitzendbureau: 6 miljard dollar
 3. Arnout Schuijff van fintechbedrijf Adyen: 3,5 miljard dollar
 4. Hans Melchers, zakenman: 2,8 miljard dollar
 5. Pieter van der Does van van fintechbedrijf Adyen: 2,6 miljard dollar
 6. Wim van der Leegte, eigenaar van VDL: 2,6 miljard dollar
 7. John de Mol: 2 miljard dollar
 8. Kommer Damen van Damen Shipyards Group: 1,8 miljard dollar
 9. Lesley Bamberger van vastgoedbedrijf Kroonenberg Groep: 1,6 miljard dollar
 10. Steven Schuurman van softwarebedrijf Elastic: 1,5 miljard dollar
 11. Jitse Groen van Thuisbezorgd: 1,4 miljard dollar
 12. Joop van den Ende: 1,3 miljard dollar  
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Elon Musk onttroont Jeff Bezos als rijkste op aarde

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van