Hogere olieprijs dempt de pijn

Extreem winterweer Texas kost Shell 168 miljoen euro

07 april 2021 11:50 Aangepast: 07 april 2021 12:44
Het was in februari in Texas uitzonderlijk koud. Beeld © ANP / Suzanne Cordeiro/ AFP

Het extreme winterweer dat de Amerikaanse staat Texas in februari trof had niet alleen gevolgen voor de inwoners van die staat, het raakt ook olie- en gasconcern Shell. Het drukt de winst met maximaal 200 miljoen dollar (168 miljoen euro).

Dat zegt Shell in een trading update over het eerste kwartaal. Texas is een belangrijke staat voor oliewinning, ook Shell is er actief. In februari was het er aanzienlijk kouder dan normaal.

Het extreme winterweer zorgde ervoor dat veel inwoners van de staat een tijd geen elektriciteit hadden. Ook de oliewinning werd er door getroffen en lag tijdelijk stil. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Texas beleeft koudste winter in jaren, miljoenen mensen zonder stroom

Hogere olieprijs

De pijn voor Shell als gevolg van het winterweer zit hem dan ook vooral in de onderdelen die zich bezighouden met de winning, verwerking en verkoop van olie. Dat kost Shell in totaal maximaal 120 miljoen dollar.

Toch zal er ondanks de problemen in Texas bij de oliewinning van het concern als geheel in het eerste kwartaal wel winst worden gemaakt, denkt Shell.

Dat komt doordat de olieprijs is gestegen. De hogere olieprijs scheelt ook in de marges die Shell haalt bij de rafinaderijen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kan Shell de omslag van fossiel naar groen maken?

Gas en chemie

Shell is de laatste jaren steeds meer een gasconcern geworden, maar het effect van de winterstorm in Texas op de gasdivisie zal beperkt zijn. In de chemische divisie kost de kou in Texas Shell nog eens circa 60 miljoen dollar.

Waar de overige circa 20 miljoen dollar aan kosten vallen is niet duidelijk. Een woordvoerder van Shell zegt dat het slechts om een trading update gaat en dat de precieze cijfers later bekend worden.

Voor de resultaten van Shell over het eerste kwartaal moeten beleggers wachten tot 29 april. De koers van Shell reageert nauwelijks op het nieuws.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van