Saoedi-Arabië en Rusland

Oliegrootmachten gaan meer oppompen, maar toch stijgt de olieprijs

02 april 2021 11:59 Aangepast: 02 april 2021 14:33
Oliewinning Rusland Beeld © Getty

De grote olieproducerende landen in de wereld, verenigd in de Opec+, gaan de komende maanden meer olie oppompen. Toch stijgt de olieprijs wat. Hoe zit dat?

Saoedi-Arabië, Rusland en andere landen die veel olie oppompen, draaien in de komende drie maanden een deel van hun eerdere productiebeperkingen terug.

Vorig jaar hadden ze namelijk besloten om minder olie te gaan produceren, om zo de olieprijs op te krikken. Dat was hard nodig, want door corona gingen we immers minder vliegen en autorijden en daardoor kelderde de vraag naar olie en daarmee de olieprijs.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

We tankten vorig jaar amper: laagste niveau sinds 1989

Voor landen die olie produceren en exporteren is een lage olieprijs, in tegenstelling tot voor consumenten en bedrijven die olie verbruiken, vervelend en een hogere prijs juist gunstig.

Saoedi-Arabië pompt extra

Besloten is nu dat er in mei 350.000 vaten per dag extra naar boven worden gehaald, in juni nog eens 350.000 en in juli nog eens 400.000. Bij elkaar is dat dus uiteindelijk iets meer dan 1 miljoen vaten per dag vanaf de zomer. Die hogere productie wordt naar rato verdeeld tussen de landen van de Opec en Rusland.

Daarbovenop zal Saoedi-Arabië in die periode nog eens 1 miljoen vaten meer gaan produceren. Dat land had eerder de eigen productie extra verlaagd, wat in de komende maanden dus ongedaan gemaakt wordt. Ter vergelijking: bij de productiebeperking die de Opec+-landen vorig jaar hadden afgesproken ging het om een verlaging van 7 miljoen vaten per dag. Daarvan wordt dus slechts een deel teruggedraaid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kan Shell de omslag van fossiel naar groen maken?

Olieprijs stijgt

Normaal gesproken leidt een hoger aanbod tot een lagere prijs, maar de prijs voor een vat Brentolie (voor Europa de toonaangevende olieprijs) en voor Amerikaanse WTI-olie staat nu 3 procent hoger.

Dat komt doordat de markt vreesde dat de productie nog meer zou worden verhoogd. De productiestijging die gisteren werd bekend gemaakt valt dus mee, legt Hans van Cleef, olie-expert bij ABN Amro, uit. Verder was er wat ruimte om de olieproductie wat te verhogen, zegt hij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

BP waarschuwt: vraag naar olie piekt komende jaren al

Eerder dit jaar steeg de olieprijs namelijk zelfs even tot circa 70 dollar en sommige landen klaagden dat zo'n niveau slecht was voor het economisch herstel.

Opec+

De Opec-landen maken al decennialang afspraken over hoeveel olie zij zullen oppompen. Daarmee beïnvloeden zij de olieprijs. Het belangrijkste lid van de Opec is Saoedi-Arabië. Rusland is een ander groot olieland, maar het is geen lid van de Opec. Sinds een aantal jaren praat het wel mee over de productie met de Opec, die sindsdien Opec+ wordt genoemd.

Samen met Saoedi-Arabië en Rusland behoort de VS tot de drie grootste olieproducerende landen in de wereld, maar de VS maakt geen deel uit van de Opec+.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van