Waarde 68 miljard dollar

Cryptoplatform Coinbase gaat over 2 weken naar de beurs

02 april 2021 09:41
De app van Coinbase, toen de koers van bitcoin nog een stuk lager was dan nu. Beeld © Getty

Coinbase, het grootste handelsplatform ter wereld waar je in cryptomunten kunt handelen, gaat over minder dan twee weken zelf naar de beurs. Dat kan worden gezien als een overwinning voor voorstanders van cryptomunten.

Op 14 april gaat Coinbase Global, zoals de naam officieel luidt, naar de Amerikaanse Nasdaq. Dat is een beurs waar veel techfondsen staan genoteerd. De beurswaakhond in de VS, de SEC, gaf gisteren toestemming voor de beursgang.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Digitale euro' weer een stap dichterbij: dit kun je verwachten

Geen nieuwe aandelen

Er zullen geen nieuwe aandelen worden uitgegeven. In plaats daarvan is er sprake van een zogeheten direct listing. Daarbij kunnen bestaande aandeelhouders vanaf de 14e hun aandelen via de beurs aan nieuwe beleggers verkopen.

Volgens een registratie bij de SEC, vorige maand, bleek dat Coinbase een waarde had van 68 miljard dollar (58 miljard euro).

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit gezin verkocht alles voor bitcoins, nu is het cashen: 'Gelukkiger dan ooit'

Prijs bitcoin fors gestegen

De waarde van cryptomunten is de laatste tijd fors gestegen. Zo kostte een bitcoin, verreweg de belangrijkste cryptomunt, een jaar geleden nog circa 6800 dollar. Inmiddels is de prijs ongeveer 60.000 dollar. Daarmee is de koers bijna vernegenvoudigd.

De koers staat nu rond het hoogste punt ooit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bende stal 100 miljoen aan cryptomunten, ook van sterren

Voor- en tegenstanders

Cryptomunten kennen grote voorstanders, zoals Tesla-baas Elon Musk, maar ook felle tegenstanders. Bij Tesla kun je nu in de VS auto's betalen met bitcoin.

Critici wijzen op de heftige schommelingen van de koers van bitcoin. De nieuwe Amerikaanse minister van financiën en oud Fed-ceo Janet Yellen, noemde bitcoin vorige maand nog 'een extreem inefficiënte manier om transacties te doen'. Ook plaatste ze vraagtekens bij de grote hoeveelheid energie die nodig is om transacties te verwerken.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van