Waarschuwing AFM

Geven Ali B. of Jort Kelder beleggingsadvies? Trap er niet in

31 maart 2021 14:49 Aangepast: 31 maart 2021 15:25
De afbeeldingen van Jort Kelder en Ali B worden gebruikt door oplichters. Beeld © ANP

Vragen Ali B. of Jort Kelder je in een advertentie op internet om ergens in te investeren? 'Trap er niet in!', waarschuwt toezichthouder AFM in haar nieuwste signalenmonitor. Steeds meer mensen melden dat ze op die manier zijn misleid of opgelicht.

Truc 1: De-bekende-Nederlander-truc, zo stelt de AFM bij een overzicht van veelgebruikte overtuigingstrucs van dubieuze beleggingspartijen. "Een bekende Nederlander prijst zogenaamd een investering aan in een advertentie op Facebook of op een website waar je dan toevallig bent. Dat kan Jort Kelder, Geert Wilders of Ali B zijn, maar ook Charles Groenhuijsen of minister Hugo de Jonge."

Doordat je de persoon 'kent', krijg je vertrouwen, waarschuwt de AFM. "Hun naam en foto wordt echter gebruikt zonder hun toestemming. De bekende Nederlander die je ziet, heeft helemaal geen gouden tip voor hoge rendementen. De advertentie is nep."

Vragen en misstanden

Consumenten en financiële ondernemingen stelden vorig jaar bijna 20.000 vragen vragen over wet- en regelgeving en toezicht aan de AFM. Er kwamen 4595 signalen over mogelijke misstanden binnen. Deze signalen kwamen van consumenten en bedrijven, maar waren ook het resultaat van eigen analyses.

De vragen gingen onder meer over (mogelijk dubieuze) beleggingen, onder meer na het zien van beleggingsaanbiedingen. In 2019 kwam een vergelijkbaar aantal vragen en signalen binnen, tot 2018 ging het om een handvol meldingen.

De AFM krijgt veel signalen over mogelijke beleggingsoplichting. De AFM krijgt veel signalen over mogelijke beleggingsoplichting.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geld kwijt door nepadvertenties sociale media: 'Die oplichters lachen zich rot'

Nu of nooit

Er worden in de signalenmonitor ook concrete voorbeelden van oplichting gegeven. Zo meldde een consument zich die voor ruim 240.000 euro in forex had gehandeld bij een onderneming die gevestigd is op Cyprus.

Het slachtoffer verloor volgens de AFM al zijn geld omdat hij niet goed geïnformeerd was door zijn adviseur over de grote risico’s. Ook zou de adviseur hem op slinkse wijze hebben overgehaald om meer te investeren. Er werden hoge rendementen beloofd, met de mededelling 'nu of nooit'.

Onder druk gezet

De criminelen zijn slim en werken snel, stelt de toezichthouder die waarschuwt: laat je niet onder druk zetten om te investeren, dat geldt ook voor de nep-advertenties met BN'ers. 

"Toon je toch interesse en laat je je gegevens achter? Dan word je vrijwel direct gebeld. Je wordt vervolgens meteen onder druk gezet om snel te investeren. Anders mis je een mooi rendement."

Gevaarlijk

Volgens de toezichthouder nemen ook het aantal meldingen over buitenlandse beleggingspartijen die zogeheten cfd’s aanbieden toe. "Duidelijk is dat het probleem vanaf 2019 enorm is gegroeid." 

Een cfd (contract for difference) is een contract tussen de koper en de verkoper. Als koper kun je profiteren van de koersdaling of -stijging van het onderliggende product, waar je overigens niet eigenaar van wordt. Je kunt er geld mee verdienen,maar zeker als je niet weet wat je doet, kun je ook alles verliezen.

Overigens verleggen de criminelen de laatste tijd hun werkterrein naar de straat. De toezichthouder waarschuwt: "Mensen worden in een winkelcentrum benaderd met een investeringsvoorstel. Gladde verkopers proberen je daar te overtuigen om ergens in te investeren. Laat je niet op straat overhalen om direct ergens in te stappen. Denk er goed over na en doe voordat je belegt eerst je research."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meer oplichtingen door frauduleuze bitcoin-advertenties

Ali B. waarschuwt

De nepadvertenties zijn ook de Bekende Nederlanders een doorn in het oog. Ali B waarschuwde er al eerder voor. Het ging toen om bitcoinverkoop, waarmee volgens de Fraudehelpdesk al in 2019 voor 2 miljoen euro werd gefraudeerd.

"Ik krijg steeds meer berichten van mensen die vragen ‘kloppen de berichten en of ik de Bitcoin zit?’ Ik zit niet in de Bitcoin, ik weet niks van de Bitcoin. Ik heb er geen verstand van, en ook niet van andere coins. Dus al die nepartikelen van zogenaamd NOS of DWDD, weet ik veel wat voor bullshit. Dus mensen blijf een beetje helder nadenken," waarschuwde Ali B. zijn fans.

John de Mol startte zelfs een rechtszaak tegen Facebook vanwege plaatsing van de nepadvertenties. Die zaak werd eind 2020 geschikt.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van