Waarde kwart lager

Teleurstellend beursdebuut Deliveroo, koers duikelt

31 maart 2021 12:39 Aangepast: 31 maart 2021 12:45
Beeld © ANP

Maaltijdbezorger Deliveroo heeft een teleurstellend debuut gemaakt op de Londense effectenbeurs. Het aandeel van het bedrijf dat onder vuur ligt wegens de arbeidsomstandigheden van de bezorgers, verloor vanochtend ruim een kwart van zijn waarde.

Deliveroo haalde vandaag met de beursgang zo’n één miljard pond (1,7 miljard euro) op met de uitgifte van nieuwe aandelen. Daarnaast verkochten zittende aandeelhouders als oprichter Will Shu en Amazon voor nog eens 500 miljoen pond aan aandelen.

Geen succes

Daarmee geldt de beursgang echter niet als een succes. In de aanloop naar de introductie van vandaag spraken beleggers al hun zorgen uit over de wijze waarop Deliveroo met zijn maaltijdbezorgers omgaat.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Slechte behandeling bezorgers zet beursgang Deliveroo onder druk

Volgens de Britse vakbond van onafhankelijke werknemers zijn het loon en de werkomstandigheden van de bezorgers van het bedrijf achteruitgegaan. Dat terwijl bedrijven als Deliveroo door de coronapandemie juist flink hebben geprofiteerd van de sluiting van restaurants, waardoor mensen thuis moesten blijven en dus meer eten hebben besteld.

Introductieprijs nog te hoog

Enkele grote institutionele beleggers als verzekeraars en pensioenfondsen lieten afgelopen dagen weten geen aandelen te zullen kopen. Daardoor was het bedrijf gedwongen te kiezen voor een bescheiden introductieprijs van 3,90 euro; de onderkant van de aanvankelijk geldende bandbreedte.

Beleggers vinden dat blijkbaar nog te hoog, want in de ochtendhandel zakte de koers tot een dieptepunt van 2,84 pond. Rond 12.00 uur koerste het aandeel rond 3,00 pond, een verlies ten opzichte van de introductieprijs van ruim 23 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deliveroo profiteert van crisis: 'Veel meer vraag tijdens lockdown'

Bekijk ook deze video: is er nog toekomst voor de platformeconomie?

Na de juridische klappen voor Deliveroo en Uber? Z zocht het uit.

Beperkte zeggenschap

Beurscommentator Durk Veenstra tekent aan dat er méér factoren zijn, die geleid kunnen hebben tot het teleurstellende beursdebuut. "Er is inderdaad kritiek op de arbeidsvoorwaarden, maar die bestaat al iets langer. Mogelijk speelt ook een rol dat beleggers twijfels hebben aan de gebrekkige zeggenschap op deze aandelen."

De aandelen die Deliveroo vandaag verkocht, hebben namelijk een beperkt stemrecht. "De oprichters houden de touwtjes nog enkele jaren zelf in handen", aldus de beurscommentator. "Ook vragen beleggers zich misschien af of de beursgang niet vooral is bedoeld om de zittende aandeelhouders te laten cashen."

Aan de andere kant wijst Veenstra erop dat Deliveroo met de beursgang toch maar mooi 1,5 miljard pond heeft opgehaald. "Het gaat wel om veel geld."

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van