Record na 20 jaar verbroken

Feest op de beurs: AEX sluit boven 708 punten, hoogste slot ooit

01 april 2021 17:46 Aangepast: 01 april 2021 18:02
Het beursgebouw op het Beursplein 5 in Amsterdam. Beeld © ANP

Nog nooit eindigde de AEX-index, de belangrijkste graadmeter van de Amsterdamse beurs, zo hoog: op 708,43 punten. Daarmee wordt het vorige record, een slotstand van 701,56 punten op 4 september 2000, verbroken.

Ruim twintig jaar hebben beleggers er op moeten wachten, maar vandaag was het dan eindelijk zo ver. De AEX-index steeg vandaag maar liefst 1,2 procent.

Gisteren werd tussentijds al een hoogste stand die ooit gedurende de handelsdag werd bereikt neergezet. Maar daarna daalden de koersen weer wat, waardoor toen nog geen sprake van een nieuw hoogste slot ooit. Daarop moesten beleggers nog een dagje wachten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

TSMC investeert 85 miljard in chips: ASML en ASMI profiteren

Tech

Vandaag steeg de koers van bijna alle AEX-fondsen. Grote stijgers waren techfondsen, zoals ASML, ASMI en Besi. Zij profiteerden van de aankondiging van de Taiwanese chipgigant TSMC dat het in de komende drie jaar in totaal omgerekend 85 miljard euro gaat investeren. 

ASMLASMI en Besi bouwen machines waarmee chipproducenten chips maken. De positie van vooral ASML en ASMI is zo sterk, dat chipmakers vrijwel niet om hen heen kunnen. Zij zullen dus meeprofiteren van de investeringsgolf onder chipmakers die nu gaande is.

Ook andere techbedrijven, zoals Adyen, Just Eat Takeaway en Prosus (dat een flink belang heeft in de Chinese internetgigant Tencent) deden het vandaag goed.

De beurs kreeg vandaag een steuntje in de rug van Wall Street. De brede S&P 500-index staat vandaag voor het eerst boven de 4000 punten en techindex Nasdaq wint meer dan 1 procent.

Goed beursjaar

Het is tot nu toe sowieso een mooi beursjaar. De AEX-index staat inmiddels meer dan 13 procent hoger dan aan het begin van het jaar. Op drie na staan alle AEX-fondsen dit jaar op winst.

ASMI en Besi staan al meer dan 40 procent hoger dan eind vorig jaar. ING en ASML wonnen al meer dan 30 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

AEX op hoogste stand ooit: 703,44 punten

Doordat veel mensen thuis werken, is de vraag naar computers, laptops, telefoons en spelcomputers enorm toegenomen. De techsector profiteert daarvan. Zo ook beursbedrijven als ASML, ASMI en Besi, die allemaal in de chipsector zitten. Al die apparaten hebben chips nodig: tel uit je winst.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ABN Amro eruit, Besi erin: de AEX wordt een heuse techindex

Timing opmerkelijk

Dat de beurs juist nu op het hoogste punt ooit staat, is toch wel opmerkelijk te noemen. We zitten middenin een slepende economische crisis en vorig jaar kromp de economie zelfs met 3,7 procent. 

Maar de beurs is niet per se een afspiegeling van de stand van de economie, legt RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra uit. "De beurs is een verzameling grote bedrijven die vaak helemaal geen last hoeven te hebben van corona, of er zelfs van profiteren. Denk aan grote techbedrijven."

Beleggers lopen ook vooruit op het economisch herstel dat zij later dit jaar verwachten, als de economie door vaccinaties verder open kan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geven Ali B. of Jort Kelder beleggingsadvies? Trap er niet in

Geld zat

Maar er zijn meer redenen waarom de beurs het juist nu zo goed doet. Door de lage rentes kunnen burgers en bedrijven geen cent verdienen met hun spaargeld. Sterker nog: als je er veel van heb betáál je vaak zelfs rente aan de bank. Dat zorgt ervoor dat er meer geld naar de beurs stroomt, waar nog wel wat rendement te halen is.

Bovendien hebben centrale banken nog steeds de geldkraan wijd open staan om de economie te ondersteunen. Dat zorgt ervoor dat het heel goedkoop is om aan geld te komen en ook daar stroomt een deel dus weer van naar de beurs.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Particulieren beleggen voor recordbedrag in coronacrisis

Dividend

Twintig jaar geleden stond de AEX dus op een vergelijkbare slotstand. Maar dat wil niet zeggen dat beleggen niet loont. Veenstra: "Je moet ook naar het uitgekeerde dividend meerekenen. Wie toen belegd was, heeft nu twee keer zoveel geld, dankzij dividend." 

Dat zit zo: wie aandelen bezit, krijgt (vaak) ook een deel van de winst van het bedrijf uitgekeerd, dividend heet dat. Ook die winst moet je meerekenen als je kijkt naar wat beleggen oplevert.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe duurzaam beleg jij? Nieuwe EU-regels moeten duidelijkheid scheppen

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van