Hoogste punt in 20 jaar

AEX jaagt op record, breekt voor het eerst sinds 2000 door 700 punten

29 maart 2021 09:50 Aangepast: 29 maart 2021 14:29
De stier, symbool voor stijgende koersen, staat sinds kort weer op Beursplein 5. Beeld © ANP / Hollandse-Hoogte / Ramon van Flymen

De Amsterdamse AEX-index stond vanochtend voor het eerst in meer dan 20 jaar boven de 700 punten. De beurs heeft het vooral sinds eind oktober goed gedaan.

De AEX-index stond even op 700,37 punten. Het was voor het laatst op 6 september 2000 dat de toonaangevende index van de Amsterdamse beurs boven de 700 punten noteerde.

Het zijn vooral techaandelen die het al een tijd goed doen en daarmee de AEX-index naar een nieuw record tillen. De AEX-index is namelijk een heuse tech-index geworden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Is de rek uit techaandelen? 'Logisch dat beleggers naar andere aandelen sprinten'

Techbedrijven als ASML, ASMI, Besi, Adyen, Prosus (dat een belang heeft in de Chinese internetgigant Tencent) en Just Eat Takeaway wegen inmiddels zwaar mee in de AEX-index: ze maken nu zo'n 30 procent van de index uit.

Besi

Ook dit jaar hebben techbedrijven het prima gedaan. Nieuwkomer Besi (dat net als ASML en ASMI machines maakt waarmee chipproducenten chips maken) staat in het jaar tot nu toe aan kop in de AEX met een plus van maar liefst 37 procent.

Besi zit overigens pas sinds vorige week maandag in de AEX.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Particulieren beleggen voor recordbedrag in coronacrisis

ING

In de top-4 van bedrijven die dit jaar het meest stegen staan ook ASMI (+33 procent) en ASML (+30 procent). Tussen die twee staat ook nog ING Bank, die profiteert van de licht oplopende rente.

Banken betalen rente aan spaarders en dat geld lenen ze vervolgens weer uit, tegen een hogere rente. Hoe groter dat verschil, hoe hoger hun winst.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van