Van onze partner Van Eck

Waarom juist degelijke obligaties passen in een sexy beleggingsportefeuille

16 maart 2021 15:58 Aangepast: 14 september 2021 10:32

Beleggers hebben meestal een voorkeur voor het beleggen in aandelen. Maar dat is niet terecht vindt Martijn Rozemuller van VanEck want daarmee doe je de waarde van een obligatie echt tekort.

De meeste particuliere beleggers kiezen voor aandelen als ze beleggen. Martijn Rozemuller van VanEck haalt een onderzoek aan. Uit een eigen enquête onder 500 beleggers blijkt dat slechts twaalf procent belegt in obligaties, terwijl 60 procent voor aandelen kiest. Rozemuller: "Een van de verklaringen is dat aandelen simpelweg veel bekender zijn. Op tv komen ze dagelijks voorbij terwijl obligaties veel minder vaak genoemd worden."

Schommelingen

Dat obligaties minder populair zijn onder aandeelhouders, is deels begrijpelijk maar niet altijd verstandig, wil men een stabiele portefeuille samenstellen. Zo zijn aandelen veel gevoeliger voor schommelingen op de markt. Dat maakt beleggen in aandelen risicovoller, terwijl obligaties juist beter bestand zijn tegen volatiliteit op de markt.

Daar staat volgens Rozemuller tegenover dat een andere reden dat obligaties een beetje buiten beeld blijven bij de doorsnee belegger, de lage rente van dit moment is. Rozemuller: "In de eurozone is de rente op staatsobligaties zelfs negatief."

Begrotingsdiscipline

"Maar er zijn alternatieven.", zegt Rozemuller. Staatsobligaties uit landen met opkomende markten zoals Indonesië, Zuid-Afrika en Costa Rica kunnen bijvoorbeeld interessant zijn. Deze landen bieden de voordelen die Europa vroeger ook bood: de economie groeit, ze gaan nog niet gebukt onder een immense staatsschuld en er zijn geen structurele begrotingstekorten.  Wel is het politiek risico in deze landen veel groter en is er een valutarisico.

Een andere categorie obligaties die interessant kan zijn voor de particuliere belegger, zijn high yield obligaties. "Dit zijn obligaties met een sub investment grade kredietbeoordeling. Tegenover hun hogere risico staat veelal een hoger rendement.", aldus Rozemuller.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Beleggen voor beginners: wat is een ETF?

Nachtrust

Het adagium van Rozemuller is dat de portefeuille zowel aandelen als obligaties moet bevatten. Daling van de één kan gecompenseerd worden door stijging of stabiliteit bij de ander. Rozemuller: "Uiteindelijk krijg je een robuuste portefeuille als resultaat. Het is natuurlijk niet de bedoelingen dat je beleggingen je goede nachtrust verstoren."

Deze informatie is afkomstig van VanEck Asset Management B.V., een UCITS-beheermaatschappij onder Nederlands recht en geregistreerd bij de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM). De informatie is uitsluitend bedoeld om beleggers te voorzien van algemene en voorlopige informatie en mag niet worden opgevat als beleggings-, juridisch of fiscaal advies. VanEck Asset Management B.V. en de aan VanEck Asset Management B.V. verbonden en gelieerde bedrijven (samen 'VanEck') wijzen elke aansprakelijkheid van de hand met betrekking tot beslissingen die de belegger op basis van deze informatie neemt ten aanzien van het kopen, verkopen of aanhouden van beleggingen. De visies en meningen die hier worden gegeven, zijn die van de auteur(s) en komen niet noodzakelijkerwijs overeen met die van VanEck. De meningen zijn actueel op de datum van publicatie en kunnen worden aangepast op basis van veranderende marktomstandigheden. Bepaalde verklaringen in deze bijdrage kunnen ramingen, voorspellingen en andere op de toekomst gerichte verklaringen zijn die niet overeenkomen met de werkelijkheid. Wij achten de informatie die afkomstig is van derden, betrouwbaar. Deze informatie is echter niet onafhankelijk gecontroleerd. De nauwkeurigheid en volledigheid ervan kunnen daarom niet worden gegarandeerd. Alle indices die worden vermeld, zijn maatstaven voor het vergelijken van algemene marktsectoren en rendementen. Het is niet mogelijk om rechtstreeks in een index te beleggen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van