Onderzoek PwC

Bestuursvoorzitters positief over economisch herstel

12 maart 2021 08:41 Aangepast: 12 maart 2021 08:50
Winkelend publiek in de Grote Houtstraat in Haarlem. Beeld © ANP Foto

Het gaat goed komen met de economie. Die gaat de komende twaalf maanden groeien, zo menen althans de bestuursvoorzitters van diverse grote bedrijven. De meeste topmannen - en vrouwen verwachten dat ook de omzet van hun eigen bedrijf gaat groeien.

Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau PwC onder 141 Nederlandse bestuursvoorzitters. Wereldwijd werd 5000 directieleden om hun mening gevraagd, ook in andere landen is de stemming positief.

Lichtpuntjes

76 procent van de wereldwijd ondervraagden denkt dat de economie het komende jaar gaat groeien. De enquête is aan het begin van het haar afgenomen.

Er waren toen diverse lichtpuntjes, weet bestuursvoorzitter Ad van Gils van PwC Nederland. "Een brexitakkoord, duidelijkheid over de uitkomst van de verkiezingen in de VS en het begin van de vaccinatieprogramma's. Tegelijkertijd moeten we rekening houden met een golf aan faillissementen die nog op Nederland gaat afkomen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rabobank: Nederlandse economie eind dit jaar weer op pre-coronaniveau

Corona loopt als een rode draad door het onderzoek heen. Dat is ook te zien bij vragen over HR-beleid. Thuiswerken lijkt een blijvertje. Op de vraag wat de bedrijven willen veranderen in hun personeelsbeleid om makkelijker werknemers aan te kunnen trekken, scoren het verbeteren van digitale vaardigheden (38 procent) en het verhogen van de productiviteit door de inzet van technologie en automatisering (29 procent) namelijk hoog.

Gezondheid

De respondenten vinden een focus op bedrijfscultuur en gedrag (43 procent) nóg belangrijker dan deze twee aspecten. Ruim dertig procent van de ondervraagden wil een versterkte focus op de gezondheid en het welzijn van werknemers.

Van Gils: "Dit hangt deels samen met de directe gevolgen van het massale thuiswerken. Dat heeft ceo's bewust gemaakt van de kracht van samenwerking, de betrokkenheid van mensen en hun welzijn. Ik denk dat het een les is geweest dat deze zaken van onschatbare waarde zijn voor een organisatie en dat zij zich hard moeten inspannen om die betrokkenheid en dat welzijn op peil te houden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van