Van onze partner Van Eck

Beleggen voor beginners: wat is een ETF?

09 maart 2021 12:31 Aangepast: 14 september 2021 10:27

Wie zich de moeite wil besparen om in allerlei verschillende aandelen te beleggen, kan kiezen voor een ETF, een Exchange Traded Fund. Maar wat zijn ETF’s? En waarom zijn ze populair?

De belangstelling van beleggers voor ETF’s is de laatste jaren sterk gestegen, zegt Martijn Rozemuller van VanEck. In Europa is het in ETF’s belegde vermogen meer dan een biljoen euro. Dat is volgens hem niet zo verwonderlijk: "Het voordeel van ETF’s is dat je de waarde van een complete index volgt. Dat zorgt ervoor dat je risico’s spreidt. Daarin verschilt de ETF met beleggen in enkele aandelen, die je anders bovendien allemaal los moet kopen."

Honderd bedrijven tegelijk

Met een ETF beleg je dus letterlijk in de aandelen van soms wel honderden bedrijven tegelijk. Of je volgt een index zoals de AEX of de S&P500. Ook zijn er ETF’s die heel Europa of bepaalde opkomende markten als index nemen. Grondstoffen en obligaties behoren ook tot de mogelijkheden.

Hele dag verhandelbaar

Een ETF lijkt op een beleggingsfonds, legt Rozemuller uit: "Maar die kun je slechts een keer per dag verhandelen. Terwijl ETF’s net als aandelen de hele dag verhandelbaar zijn." Dat heeft als voordeel dat je ETF’s snel kunt kopen en verkopen.

Lage kosten

Een ander voordeel van ETF’s zijn de lage kosten. Gemiddeld liggen die ruim onder één procent. Dat scheelt behoorlijk in je rendement, stelt Rozemuller. ETF’s, ook wel trackers genoemd omdat ze een index ‘volgen’, zullen meestal niet beter presteren dan de index zelf. "Dat komt doordat de kosten voor het volgen van de index van het rendement afgaan.", aldus Rozemuller. Maar daar staat tegenover dat je het risico als belegger spreidt en je snel kunt reageren op veranderingen in de markt. "Wel moet je ook met ETF’s zorg dragen genoeg te diversifiëren. Niet al je geld op een thema inzetten dus. Het leeuwendeel van je portefeuille liefst in een breed gespreide aandelen- en/ of obligatie-index steken."

Wil je meer weten over beleggen in ETF’s? Kijk dan op deze pagina beleggen voor beginners.

Deze informatie is afkomstig van VanEck Asset Management B.V., een UCITS-beheermaatschappij onder Nederlands recht en geregistreerd bij de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM). De informatie is uitsluitend bedoeld om beleggers te voorzien van algemene en voorlopige informatie en mag niet worden opgevat als beleggings-, juridisch of fiscaal advies. VanEck Asset Management B.V. en de aan VanEck Asset Management B.V. verbonden en gelieerde bedrijven (samen 'VanEck') wijzen elke aansprakelijkheid van de hand met betrekking tot beslissingen die de belegger op basis van deze informatie neemt ten aanzien van het kopen, verkopen of aanhouden van beleggingen. De visies en meningen die hier worden gegeven, zijn die van de auteur(s) en komen niet noodzakelijkerwijs overeen met die van VanEck. De meningen zijn actueel op de datum van publicatie en kunnen worden aangepast op basis van veranderende marktomstandigheden. Bepaalde verklaringen in deze bijdrage kunnen ramingen, voorspellingen en andere op de toekomst gerichte verklaringen zijn die niet overeenkomen met de werkelijkheid. Wij achten de informatie die afkomstig is van derden, betrouwbaar. Deze informatie is echter niet onafhankelijk gecontroleerd. De nauwkeurigheid en volledigheid ervan kunnen daarom niet worden gegarandeerd. Alle indices die worden vermeld, zijn maatstaven voor het vergelijken van algemene marktsectoren en rendementen. Het is niet mogelijk om rechtstreeks in een index te beleggen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van