Ga naar de inhoud
Bijna alle clubs nu dicht

Basic-Fit lijdt megaverlies van 125 miljoen euro door corona

De deuren van sportscholen zijn nog dicht. Beeld © Cor Salverius, ANP, Dijkstra

De coronacrisis raakt sportschoolketen Basic-Fit bijzonder hard. Over heel 2020 werd een verlies geleden van maar liefst 125 miljoen euro.

Afgelopen jaar kelderde de omzet van Basic-Fit met bijna 27 procent tot 377 miljoen euro. Van de kleine winst van 11 miljoen euro in 2019 bleef niets over. En dan te bedenken dat er in 2020 121 nieuwe clubs bij kwamen.

Rutte:
Lees ook:
Rutte: rond Pasen nieuwe stappen, deze lockdown houden we niet nog 4 maanden vol

Lockdowns

Net als de horeca zijn sportscholen bijzonder hard getroffen door de coronacrisis. In het voorjaar moesten veel sportscholen al dicht.

Daarna zorgde de versoepeling van de coronaregels voor wat lucht, maar in het najaar zorgde de tweede golf van besmettingen ervoor dat de meeste clubs weer moesten sluiten. Gemiddeld waren de clubs die er begin 2020 al waren 41 procent van de tijd gesloten. 

Kabinet:
Lees ook:
Kabinet: meer ruimte voor winkels, buiten sporten met maximaal 4 personen

Bijna alle clubs nu nog dicht

Nog altijd zijn in Frankrijk, Nederland en België alle sportscholen van Basic-Fit dicht. Dat zijn verreweg de belangrijkste landen voor het bedrijf.

In Luxemburg en Spanje mogen de vestigingen wel open, maar daar zijn maar relatief weinig vestigingen, dus dat compenseert nauwelijks. Alles bij elkaar zijn nu slechts 54 van de 905 vestigingen geopend.

10 procent minder leden

Doordat veel clubs nu dicht zijn, zien sommige consumenten geen reden om lid te blijven. Het aantal leden liep met 10 procent terug, ondanks dat er nu meer clubs zijn dan een jaar geleden.

Niet voor niets spreekt topman René Moos van 'het zwaarste jaar in de geschiedenis van Basic-Fit en de fitness-sector'.

Fit
Lees ook:
Fit vanuit huis: thuis sporten is makkelijk én effectief!

Kilo's moeten er af

Ondanks de misère blijft Basic-Fit wel optimistisch over de toekomst en wil flink blijven groeien. Zodra de coronamaatregelen zijn opgeheven wil het nog eens 45 nieuwe clubs openen. Tijdens de tweede coronagolf werd daar al aan gebouwd.

Als consumenten weer de sportschool in mogen, dan denkt Basic-Fit daar meteen van te kunnen profiteren.

De
Lees ook:
De vijf spelregels van... thuis sporten

Koers is al weer fit

Op de beurs zijn beleggers al vooruit gelopen op het heropenen van de sportscholen. De koers van Basic-Fit daalt vandaag licht, maar in de afgelopen maanden is de koers flink gestegen.

Daardoor staat de koers weer rond het niveau van eind februari vorig jaar, toen corona nog niet speelde. Vorige week werd zelfs de hoogste koers ooit neergezet.

Basic-Fit wist in 2020 extra aandelen uit te geven. Verder hoeft het van de banken tijdelijk niet te voldoen aan de eerder afgesproken normen voor hoe hoog de schuld mag zijn ten opzichte van het resultaat.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Dit is een artikel van