Bezuiniging grondpersoneel

Woede om minidiensten: parttimers KLM moeten vijf dagen per week aan het werk

08 maart 2021 19:57 Aangepast: 08 maart 2021 20:01
Beeld © ANP

Helemaal naar Schiphol afreizen voor een werkdag van drie uur en dat mogelijk meerdere dagen per week: vanaf 6 september wil KLM een ander rooster invoeren voor het grondpersoneel dat parttime werkt. Werknemers moeten voortaan vijf dagen per week aan het werk in diensten die variëren van drie tot acht uur per dag.

Iemand die nu bijvoorbeeld twee of drie dagen werkt, moet dan dus alle dagen op komen draven voor een korte dienst.

Het bedrijf wil zo 5 tot 7,5 miljoen euro besparen, omdat er minder flexkrachten nodig zijn. De vakbonden zijn woest, omdat het het privéleven van de getroffen parttimers in loondienst flink aantast. Ook raken sommige medewerkers hun onregelmatigheidstoeslag kwijt, volgens vakbond FNV.

Niet al het personeel van KLM woont vlak bij Amsterdam. Voor sommige medewerkers kan het betekenen dat ze dus ver moeten reizen voor nog geen halve werkdag. En medewerkers die nu bijvoorbeeld twee dagen acht uur werkten en de rest van de tijd bij hun gezin waren, moeten straks vijf dagen naar Schiphol voor diverse korte diensten.

Videoboodschap

Maarten Stienen, Senior Vice President Hub Operations, maakte de maatregelen in een videoboodschap bekend. "Collega's, ik richt me tot jullie met een ingewikkelde boodschap. Zoals jullie weten moeten we niet alleen de covidcrisis door, maar ook moeten we een goedkopere en wendbare KLM neerzetten. Al was het maar omdat we 3,4 miljard in leningen moeten aflossen."

Het bedrijf wil een betere match tussen de bezetting en het aanbod van werk. Volgens Stienen kan dat binnen 'de grenzen van de cao'. "We baseren de roosters van parttimers voortaan op vijf opkomsten per week, met verschillende dienstlengtes van drie, vier, zes of acht uur. Daardoor hebben we meer vaste KLM'ers op piekmomenten nodig en minder in de dalmomenten en kunnen zo enorm besparen op de inzet van personeel."

Het gaat niet om alle parttimers die bij het grondpersoneel werken, maar alleen om het werk dat ook gedaan wordt door flexkrachten van uitzendbureaus. 

Stienen voelt de bui al hangen. Hier is niet iedereen blij mee. "Ik realiseer me dat geen prettige boodschap is. Doen we dit met veel plezier? Nee. Dit heeft impact. Daarom doen we het ook pas per september. Dan hebben mensen meer tijd om hun privéleven aan te passen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gesteund KLM koopt bedrijf om pakketreizengigant te worden

Oorlogsverklaring

KLM gaat de komende weken met de medezeggenschapsraad in gesprek over de nieuwe roosters. De vakbonden zijn woest over het plan. "KLM verklaart deeltijders de oorlog. Iedereen moet vijf dagen per week komen werken. Ronduit schandalig", zegt campagneleider FNV Schiphol Joost van Doesburg op Twitter.

"Dit besluit heeft een enorme impact op de thuissituatie van de deeltijdmedewerkers. Kinderopvang, school, sport, studie, een tweede werkgever of vrijwilligerswerk zijn allemaal afgestemd op het deeltijdrooster", zegt FNV-bestuurder Jan van den Brink. De vakbond gaat met leden bespreken hoe de roostermaatregel van KLM van tafel kan worden gehaald.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van