Ga naar de inhoud
Omzet cafés -74 procent

Horeca keihard geraakt door corona in vierde kwartaal: omzet -52 procent

Twee lockdowns maakten van 2020 een rampjaar voor de horeca. Beeld © ANP / Julie Hrudová

In het vierde kwartaal lag de omzet van cafés, restaurants en hotels op minder dan de helft van het niveau van dezelfde periode een jaar eerder. De klap komt nadat de omzetten in de zomer juist weer wat herstelden.

De lockdown in december heeft de horeca in Nederland midscheeps geraakt. De omzet van de sector was 52,1 procent lager dan een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Alle sectoren binnen de horeca hadden het loeizwaar. Het heftigst was het voor cafés, hun omzet kelderde met bijna 74 procent. Ook hotels (-67 procent) en restaurants (-60 procent) hadden het heel moeilijk.

Heineken
Lees ook:
Heineken voorspelt faillissementsgolf onder klanten

De omzet van fastfoodzaken daalde met 'slechts' 20 procent.

Lockdown

De oorzaak van het enorme omzetverlies is duidelijk. Om het coronavirus in te dammen was er wederom een lockdown, waardoor vanaf half oktober de horeca dicht moest.

Consumenten konden wel bestellen en afhalen bij restaurants. Anders was de daling nog groter geweest. Brancheorganisatie KHN pleit al maanden - tevergeefs - voor versoepeling in hun branche. Om te voorkomen dat een groot deel van de horecazaken failliet gaat, wil KHN dat de overheidssteun verhoogd wordt.

Jumbo
Lees ook:
Jumbo boekt 45 miljoen af op La Place: 'Koop was een zeperd'

Rampjaar 2020

Het rampjaar 2020 voor de horeca wordt zo in stijl afgesloten. Over het hele jaar decimeerde de omzet met bijna 34 procent.

Dat is volgens het CBS  de grootste afname ooit.

Groot
Lees ook:
Groot deel horeca wil terrassen op 2 maart openen

Tweede kwartaal was nog heftiger

In het tweede kwartaal daalde de omzet van de horeca in Nederland nog harder dan in het vierde kwartaal, namelijk met 57 procent.

In de zomermaanden mocht de horeca echter weer open en dat zag je meteen aan de omzetcijfers. De omzet explodeerde toen ten opzichte van het tweede kwartaal met 108 procent.

Uiteindelijk heeft dat voor de kroegbazen en restauranthouders de pijn slechts een beetje kunnen verzachten.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Dit is een artikel van