Ga naar de inhoud
Waarschuwing Yellen en Gates

Bitcoin flink in de min, 10.000 dollar minder waard in twee dagen tijd

'Bitcoin is een extreem inefficiënte manier om transacties te doen", aldus Yellen. Beeld © EPA/Justin Lane

Een bitcoin kost nu circa 48.700 dollar, dat is bijna 10.000 dollar (of ruim 15 procent) minder dan afgelopen zondag. Ondertussen waarschuwt de Amerikaanse minister van financiën, Janet Yellen, dat bitcoin 'extreem inefficiënt' is. Microsoft-oprichter Bill Gates is ook sceptisch over bitcoin.

De schommelingen in de prijs van cryptomunten blijven fors. Begin dit jaar kostte een bitcoin, verreweg de belangrijkste cryptomunt, nog minder dan 29.000 dollar (24.000 euro), afgelopen zondag was dat meer dan verdubbeld tot ruim 58.000 dollar. Inmiddels staan we weer een stuk onder dat recordniveau.

Op het moment van publiceren is een bitcoin op de site CoinMarketCap 48.700 dollar waard. De site gebruikt de koersen van bitcoinbeurzen wereldwijd om een gewogen gemiddelde te berekenen. De daling in de afgelopen dagen is de grootste in een maand tijd.

Een
Lees ook:
Een Tesla betaal je straks ook met bitcoins: koers op record van 44.000 dollar

Ook andere cryptomunten zijn de laatste twee dagen fors minder waard geworden. Zo is ethereum bijna 27 procent goedkoper dan afgelopen zaterdag.

Dat is wel nadat de koers dit jaar al met 170 procent was gestegen.

Vraagtekens Yellen

Gisteren waarschuwde Janet Yellen, de minister van financiën van de VS, voor de 'gevaren die bitcoin vormt voor beleggers en consumenten'. De koers van onder meer bitcoin was toen al gedaald, maar sindsdien verloor de cryptomunt nog meer van z'n waarde.

Duitser
Lees ook:
Duitser vergeet wachtwoord van harde schijf: 180 miljoen in bitcoins onbereikbaar

Volgens Yellen zijn er belangrijke vragen over de legitimiteit en stabiliteit van bitcoin. "Ik denk niet dat bitcoin op grote schaal wordt gebruikt om transacties mee te doen", zei ze gisteren op een conferentie, meldt zakenzender CNBC.

Dit
Lees ook:
Dit gezin verkocht alles voor bitcoins, nu is het cashen: 'Gelukkiger dan ooit'

'Inefficiënt'

"En wanneer bitcoin wordt gebruikt, ben ik bang dat het vaak om ongeoorloofde transacties gaat. Het is een extreem inefficiënte manier om transacties te doen en de hoeveelheid energie die nodig is om die transacties te verwerken is onthutsend", aldus Yellen.

Zij wees ook op de volatiliteit van bitcoin: "Het is een heel speculatieve belegging, en consumenten zouden zich bewust moeten zijn van de extreme volatiliteit. Ik maak mij zorgen over de potentiële verliezen die beleggers kunnen lijden."

Elon Musk

Twee weken geleden zorgde Elon Musk, de grote man achter Tesla, voor een flinke koersstijging van bitcoin. Tesla had namelijk voor 1,5 miljard dollar (1,2 miljard euro) bitcoins gekocht.

Ook zei de verkoper van elektrische auto's bitcoins als betaling te gaan accepteren.

Topman Elon Musk van Tesla heeft de afgelopen tijd vaker getwitterd over de koers van cryptomunten, zoals bitcoin en dogecoin, waarna de koers steeg. Datzelfde gebeurde toen de ondernemer eind januari #bitcoin in zijn twitterbio zette. 

Twitterbaas
Lees ook:
Twitterbaas Dorsey en rapper Jay-Z starten bitcoinfonds

Gates: pas op met bitcoin

Naast Yellen is ook Bill Gates, die ooit Microsoft oprichtten en de op drie na rijkste persoon ter wereld is, sceptisch over bitcoin.

Dat is niet alleen maar vanwege het milieu (het kost veel energie om bitcoins te 'delven'), maar ook om de volatiele koers.

De grote fluctuaties in de prijs van bitcoin maken voor Musk niet zoveel uit, denkt Gates. Maar voor andere beleggers, die minder geld hebben, is dat anders, zegt hij. "Als je minder geld hebt dan Elon, moet je waarschijnlijk uitkijken".

Waarom Dogecoin totaal ongeschikt is als betaalmiddel

02:51