Bijna 60 miljoen aandelen verkocht

Bekendste belegger ter wereld minder fan van Apple

17 februari 2021 11:54 Aangepast: 17 februari 2021 12:44
Topbelegger Warren Buffet. Beeld © EPA

Warren Buffett heeft een deel van zijn belang in Apple afgebouwd. Zijn investeringsbedrijf Berkshire Hathaway verkocht onverwachts miljoenen aandelen. De bekende belegger is fan van farmaceutische bedrijven, daarvan sloeg hij opvallend veel aandelen in.

Eind vorig jaar heeft Buffett flink wat aandelen verkocht en ook bijgekocht, blijkt uit een document dat hij bij de Amerikaanse beurstoezichthouder heeft ingediend. Dat geeft een inzicht in de beleggingsstrategie van de 90-jarige belegger.

Er kwamen naast die aan- en verkopen twee nieuwe bedrijven bij. Van oliereus Chevron werden aandelen ingeslagen. En Buffett stak ook 9 miljard dollar (7,5 miljard euro) in telecombedrijf Verizon. 

Miniatuurvoorbeeld
Buffett bleef tot nu toe achter

Beursgoeroe Buffett presteert (nog) niet tijdens de coronacrisis

Uitgekeken

Van Apple verkocht hij 6 procent van wat hij in bezit had. Maar zijn aandeel is nog steeds goed voor een waarde van 120 miljard dollar. In de bank JPMorgan Chase en in farmaceut Pfizer ziet hij het helemaal niet meer zitten: alle aandelen die hij had zijn nu verkocht.

Wat opvalt zijn bedrijven als Merck, AbbVie en Bristol-Myers Squibb. Bedrijven die zich richten op het ontwikkelen van medicijnen. Daar had hij al stukken van in zijn bezit, maar hij bouwde zijn belang flink op.

Great minds

Analist Stan Westerterp snapt de tactiek van Buffett wel. De eigenaar van Bond Capital Partners grapt dat Buffett bij zijn bedrijf heeft afgekeken. "We hebben de afgelopen maanden dezelfde strategie gebruikt. Great minds think alike", zegt de analist lachend.

Wat volgens Westerterp opvalt, zijn de sectoren waar Buffett zich op stort. "Telecom, olie en farma. We kochten andere bedrijven dan hij deed, maar het zijn wel allemaal aandelen die door corona onder druk zijn komen te staan."

Miniatuurvoorbeeld
Beleggen in 2021

Toch maar weer aandelen? Hier moet je in beleggen in 2021

De meest gevolgde belegger

Met andere woorden: hij kocht aandelen die goedkoper zijn geworden en waarschijnlijk de komende tijd meer waard worden. "Hij is de meest gevolgde belegger van de wereld, we hebben allemaal van hem geleerd. Dit is zo’n onderdeel ervan. Niet teveel betalen voor je aandelen", vervolgt Westerterp.

Of Buffett uitgekeken is op Apple? "Nee, dat denk ik niet. Hij verkocht weliswaar flink, zo’n 57 miljoen aandelen. Maar ik denk dat het iets technisch is. Mogelijk wilde hij wat afromen. Apple is nog steeds het grootste bezit van Buffett en blijft dat nog wel even."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van