Perry Sport en Aktiesport verdwijnen voorlopig niet uit de winkelstraten. De rechtbank Amsterdam heeft een faillissementsaanvraag van een vastgoedondernemer afgewezen. De winkels hebben vanwege de coronacrisis slechts de helft van de huur betaald. De rechter heeft daar echter begrip voor en wijst het faillissementsverzoek af.
De Dordtse vastgoedondernemer Pieter van Loon stapte in januari naar de rechter. Hij vroeg het faillissement van Sports Unlimited Retail, het moederbedrijf van onder meer Aktiesport en Perry Sport aan omdat de huur van een winkelpand in Dordrecht niet volledig was betaald.
Hij kreeg naar eigen zeggen begin januari een brief, waarin hem werd meegedeeld dat er minder huur zou worden overgemaakt.
13.000 euro
"Zonder overleg. Ik heb ook gewoon personeel, verzekeringen, vaste lasten. Dat gaat allemaal door. Ik wil wel van een rechter horen waarom ik dit probleem moet dragen," zei Van Loon eerder. Er staat inmiddels inclusief boete een bedrag van ruim 13.000 euro open.
Het was niet de eerste keer dat de twee partijen met elkaar overhoop lagen. Bij de eerste lockdown wilde de sportwinkelketen ook al minder huur betalen, waarop een faillissementsaanvraag volgde. Maar voordat er een rechter aan te pas kwam, wisten de partijen een akkoord te bereiken.

Dit keer moest de rechter wel in actie komen. Die wil de sportketen echter niet failliet verklaren. De huur is inderdaad niet volledig betaald, constateert de rechter. Volgens Sports Unlimited Retail kan ze het volledige bedrag niet betalen vanwege de lockdown en de coronacrisis. De winkelketen vordert een huurvermindering.
Verder stelt de sportketen dat ze nooit is opgehouden met te betalen, iets wat vaak wel noodzaak is om failliet verklaard te worden. Ook heeft de sportketen naar eigen zeggen met andere vastgoedverhuurders wel een deal kunnen sluiten over de hoogte van de huur.
De Amsterdamse rechter geeft de sportketen gelijk: een faillissement is te zwaar. Sports Unlimited is opgelucht, zo stelt ze in een reactie.
Ongepast
"Een faillissement was in deze situatie volstrekt ongepast en niet proportioneel. De gevolgen van een faillissement zijn vooral voor onze 1800 collega’s dermate ingrijpend dat wij ons gedurende deze hele procedure hebben afgevraagd of de heer Van Loon, over wiens succesvolle vastgoedtransacties wij konden lezen in een artikel in het blad Quote, zich deze gevolgen realiseerde."
In deze uitzonderlijke omstandigheden moeten wij elkaar bijstaan en samenwerken om zoveel mogelijk bedrijven in stand te houden, zo meent de sportwinkelketen.
"Met een grote meerderheid van pandeigenaren lukt ons dit goed. Wij roepen de heer Van Loon op om zich daarbij aan te sluiten en zijn pogingen, om naast het onze ook andere retailbedrijven failliet verklaard te krijgen, te staken."
Geen recht, maar politiek
Van Loon denkt er heel anders over. "Er is geen recht gesproken op grond van de wet, maar op grond van politieke denkbeelden. Het is treurig dat deze situatie überhaupt is ontstaan. Maar het kan nooit zo zijn dat een miljardenbedrijf op deze wijze particuliere verhuurders in de kou laat staan."
Volgens Van Loon wordt het vanwege deze uitspraak lastig om nog met huurders afspraken te maken, nu en in de toekomst.
"Ook denk ik dat als een Rotterdamse rechter uitspraak had gedaan, de uitkomst anders was. Ik heb ervaren dat de Amsterdamse rechtsspraak is doordrenkt van een linkse visie. Dit heeft niets met recht te maken. Aan alle voorwaarden is voldaan om een faillissement op te eisen", aldus Van Loon.
De vastgoedeigenaar gaat de winkel in Dordrecht 'maandag een laatste voorstel doen'. "Als ze dat niet accepteren dat start ik een bodemprocedure in hoger beroep."