Ga naar de inhoud
9,2 miljard euro per dag

Amsterdam stoot Londen van de troon als Europees handelscentrum

Er werd meer gehandeld in Amsterdam dan in Londen afgelopen maand. Beeld © ANP

De aandelenhandel in Nederland voor het eerst groter dan die in Londen. Het handelsvolume op de Amsterdamse beurs is in januari binnen één maand verviervoudigd als gevolg van brexit.

Dat Amsterdam Londen zou inhalen als grootste handelscentrum van Europa, is geen verrassing. Nadat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verliet, verhuisden handelsplatformen als CBOE en Turquoise hun Europese aandelenhandel van de Londense beurs naar die in Amsterdam en Parijs.

Grootste handelsplatform

In januari werd in Amsterdam voor gemiddeld 9,2 miljard euro aan aandelen per dag verhandeld, schrijft de Britse zakenkrant The Financial Times (FT) donderdag. Dat handelsvolume is meer dan vier keer zoveel als in december.

In Londen werd juist veel minder gehandeld dan voor brexit. Het handelsvolume daalde tot 8,6 miljard euro in januari. Dat betekent dat Amsterdam nu het grootste Europese centrum voor aandelenhandel is.

Brexit-effect:
Lees ook
Brexit-effect: Europa's grootste beursbedrijf verhuist naar Amsterdam

CBOE en Turquoise zijn verhuisd doordat Brussel de Britse beurstoezichthouder na de brexit niet dezelfde status toekent als toezichthouders in de Europese Unie. Anders gezegd erkennen de EU en het VK elkaars handelsregels niet.

Zonder een zogenaamde ‘gelijkwaardigheidsclausule’ moesten de Europese handelsplatformen verhuizen naar Amsterdam, Dublin en Parijs. In totaal verdween zo’n 6,5 miljard euro aan deals daarmee uit Londen.

Vroege winnaar van brexit

Het Nederlandse ministerie van Economische Zaken voerde volgens persbureau Bloomberg actieve lobby om financiële handelsfirma's te verleiden tot een verhuizing naar ons land. Daarbij zouden managers van die bedrijven gratis worden rondgereden door Amsterdam voor afspraken met toezichthouders, vastgoedmakelaars en leidinggevenden van flitshandelbedrijven.

FT roept Amsterdam uit tot ‘vroege winnaar van de brexit’. Analist Anish Puaar van Rosenblatt Securities blijft positief over de situatie op de Londense beurs. Hij noemt het ‘symbolisch’ dat Londen zijn status als Europees handelscentrum verliest, maar ziet het ook als een kans voor de Britten om 'hun eigen handelsniche te vinden'.

Vlaggen, vuurwerk en volkslied: zo werd brexit gevierd in Londen

01:46