Vaccins naar de rijken

IMF: kloof tussen arm en rijk neemt toe door coronacrisis

06 februari 2021 08:10 Aangepast: 06 februari 2021 09:32
IMF-baas Kristalina Georgieva. Beeld © AFP

De kloof tussen rijke en arme landen zal de komende tijd alleen maar groter worden. Dat komt vooral doordat geavanceerde economieën betere toegang hebben tot coronavaccins. Volgens het hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Kristalina Georgieva, moet juist worden voorkomen dat de ongelijkheid tussen landen toeneemt.

"Als de ongelijke toegang tot vaccins niet wordt aangepakt, kunnen veel landen in de wereld te maken krijgen met sociale onrust en rest een decennium van verloren groei en vooruitgang", liet Georgieva tijdens een rondetafelgesprek weten.

Volgens haar moeten internationale samenwerkingen nieuw leven worden ingeblazen. Als rijke landen daarbij niet meer middelen beschikbaar stellen aan landen met een laag inkomen, dan is er grote kans op sociale onrust en is daarmee de stabiliteit in gevaar.

Rijke landen

De IMF-baas drong er bij rijke landen op aan om nog meer te doen. Volgens Georgieva loopt 50 procent van de ontwikkelingslanden het risico om verder achterop te raken. Ze maakt zich daarover grote zorgen.

"Dit jaar lopen we het risico van grote verschillen," zei Georgieva. "De weg naar herstel is ongelijk, en die ongelijkmatigheid kan de wereld de komende jaren voor aanzienlijke problemen stellen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zorgen over hamsteren van vaccins: 'Arme landen staan achteraan'

Oxfam Nobib

De oproep van Georgieva sluit aan bij die van Oxfam Novib. De hulporganisatie sprak eerder haar zorgen al uit over het 'hamstergedrag' van rijke landen die massaal vaccins hebben opgekocht. De kloof tussen arm en rijk is nog groter geworden, aldus de hulpverleners.

"We maken ons zorgen", zegt Esmé Berkhout van Oxfam Novib over de verdeling van vaccins "Arme landen staan achter in de rij omdat zij vrijwel geen deals hebben met farmaceuten als Pfizer en Moderna." In de zomer van 2020 bracht de hulporganisatie al een rapport uit waaruit bleek dat in Afrika de hongersnood dreigde.

IMF-baas Georgieva benadrukte ook de noodzaak van schuldverlichting voor ontwikkelingseconomieën die met ondraaglijke lasten kampen. Verder moeten beleidsmakers kwetsbare bevolkingsgroepen blijven steunen tot de crisis voorbij is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

IMF: stel milieueisen aan coronasteun, herstel moet 'groen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van