Geen loon gekregen

Vakbond: Personeel Miss Etam vraagt maandag faillissement aan

06 februari 2021 08:43 Aangepast: 08 februari 2021 09:27
Beeld © ANP

Werknemers gaan maandag het faillissement van Miss Etam aanvragen. Het personeel wacht nog altijd op het loon over de maand januari, zo stelt vakbond AVV. Het rommelt al maanden bij het bedrijf. "Het personeel is het zat."

Het is volgend de vakbond ook niet voor het eerst dat personeel van Miss Etam moet wachten op het loon. Ook in september was dit het geval, aldus Martin Pikaart van AVV. Volgens hem laat het moederbedrijf van Miss Etam het personeel 'weer in de kou staan'.

Miss Etam is eigendom van NXT Fashion van investeerder en ondernemer Martijn Rozenboom. Hij nam eind augustus Miss Etam, Claudia Sträter, Expresso en Steps over van de Nederlandse tak van het failliete FNG.  Claudia Sträter en Expresso werden doorverkocht aan de Van Uffelen Groep. 

Baanverlies

NXT Fashion heeft naar eigen zeggen veel last van de coronacrisis. In december werden al twee onderdelen van het bedrijf failliet verklaard. 116 medewerkers verloren hun baan. Volgens Rozenboom was faillissement onvermijdelijk geworden doordat de bedrijfsonderdelen vanwege de recente doorstart niet in aanmerking lijken te komen voor de steunregeling NOW3.

Ook nu het personeel van Miss Etam geen loon heeft gekregen, beroept Rozenboom zich op de coronaproblemen, stelt AVV. "Hij verschuilt zich onterecht achter het UWV dat een aanvraag voor coronasteun (NOW) nog in behandeling zou hebben", meent Pikaart. "Het personeel is het zat." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onderdelen kledingbedrijf Miss Etam en Steps failliet verklaard

AVV stapte samen met de ondernemingsraad van Miss Etam al twee keer naar de Ondernemingskamer van het Gerechtshof vanwege de problemen bij Miss Etam.

Reactie NXT Fashion

Volgens NXT Fashion kan de actie van de vakbond, volstrekt averechts uitwerken. Er wordt volgens een woordvoerder juist keihard geknokt voor de onderneming.

Het bedrijf is naar eigen zeggen druk bezig om aan te tonen dat geen sprake is van een nieuwe werkgever maar van een "doorstartende partij" en dat NXT Fashion daarmee dus wel recht zou hebben op de steunmaatregelen. Dit zou momenteel op het hoogste niveau bij het ministerie van Sociale Zaken worden besproken. 

NOW

"Buiten onze schuld zijn als gevolg van de lockdown de vestigingen gesloten waardoor de omzet nihil is. Wij verwachten dat het ministerie van SZW ons de NOW-regeling alsnog zal toekennen", stelt een woordvoerder van het moederbedrijf.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eigenaar Steps en Miss Etam vraagt uitstel van betaling aan

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van