Ga naar de inhoud
'Beetje naïef'

Nieuw speeltje speculanten GameStop: zilverprijs hoogst in 8 jaar

De vraag naar zilver is net zo groot er in mijnen wordt gedolven en er aan sieraden wordt omgesmolten. Beeld © Chelsea Lauren/WireImage

De prijs van zilver schiet met 9 procent omhoog en daardoor wordt het hoogste punt in acht jaar bereikt. Nadat niet-professionele speculanten vorige week onder meer het slechtdraaiende aandeel GameStop op de korrel hadden, werpen ze zich nu op een heel andere markt, en dat is niet zonder risico's.

De uitslaande brand op de beurs verplaatst zich van kleine, soms bijna failliete bedrijfjes, zoals GameStop, naar de zilvermarkt. Vorige week kostte een troy ounce (31,1 gram) zilver nog iets meer dan 25 dollar en nu is dat al ruim 29 dollar. Dat is het hoogste niveau sinds 2013.

Voor zilver is dat een flinke stijging in zo'n korte tijd. "Het is de vraag of speculanten zichzelf niet overschatten, je kunt ze op zijn minst naïef noemen", zegt Ralph Wessels, hoofd beleggingsstrategie bij ABN Amro.

Speculanten
Lees ook:
Speculanten zijn grote jongens te slim af: koersstijging van 20 naar 470 dollar

'Rellen op Wall Street'

Net als vorige week bij onder meer GameStop jutten speculanten elkaar via fora, zoals WallStreetBets op de Amerikaanse site Reddit, op om bepaalde beleggingen te kopen. Ze proberen grote beleggers, die uitgaan van een koersdaling, dwars te zitten, door juist te gaan kopen en zo de koers op de drijven.

Die speculanten willen uiteraard winst maken, maar er speelt ook een hekel aan grote beleggers mee. Uiteindelijk moesten sommige van die grote spelers ook flinke verliezen nemen op hun belegging in GameStop. RTL Z-beurscommentator Jacob Schoenmaker maakte de vergelijking met de avondklokrellen in Nederland en sprak van 'rellen op Wall Street.'

In principe is het spelletje van beleggers, of speculanten, met zilver gelijk aan vorige week, maar er zijn wel verschillen.

Grote markt

De zilvermarkt is namelijk veel groter dan de handel in bijvoorbeeld GameStop. Half januari was de beurswaarde van GameStop, dus de waarde van alle aandelen bij elkaar, zo'n 1,4 miljard dollar (1,2 miljard euro).

In de kluizen van alleen al Londen ligt voor zo'n 32 miljard dollar aan zilver, aldus Wessels. Dat betekent dat de koers van zilver veel lastiger is te beïnvloeden.

Beleggers
Lees ook:
Beleggers kopen verkeerde aandeel Signal: koers stijgt 12.000 procent

Juist speculatie op koersstijging

Daarnaast waren er bij onder meer GameStop heel wat beleggers die juist gokten op een koersdaling en speculanten wilden díe spelers dwarszitten door de koers op te jagen. "In de zilvermarkt, daarentegen, gaan beleggers er nu per saldo vanuit dat de koers omhoog gaat", aldus Georgette Boele, edelmetalenstrateeg bij ABN Amro.

Als de markt als geheel al uitgaat van een koersstijging, dan zijn er dus weinig beleggers te pesten die uitgaan van een daling.

'Er is genoeg zilver'

"Er zijn wel partijen op de zilvermarkt die zilver op termijn hebben verkocht. Daarbij valt te denken aan de mijnbouwbedrijven. Door dat zilver dat ze in de komende tijd uit de grond gaan halen nu al te verkopen, zijn ze verzekerd van de huidige prijs en dekken ze zich in tegen het risico dat de koers de komende tijd daalt", legt Boele uit.

"Er zijn echter nog veel meer beleggers die zilver juist op termijn gekocht hebben." Zij houden dus juist rekening met een stijging van de prijs.

Op de zilvermarkt is er verder, naast zilver dat wordt gedolven, ook een gestage stroom van zilver dat op de markt komt, doordat consumenten sieraden verkopen die kunnen worden omgesmolten, zodat er weer nieuwe sieraden van kunnen worden gemaakt, vertelt Boele.

"Het feit dat speculanten zich laten beïnvloeden door wat er op fora gebeurt en vervolgens opmerkingen die ze daar lezen blind volgen, toont aan dat ze misschien niet goed hebben nagedacht", concludeert Wessels.

Weinig handel

Hoe kan het dan toch dat de zilverprijs omhoog gestuwd wordt door een groepje speculanten, als er geen tekort aan zilver is en de markt zo groot is? 

Dat komt vooral door de plek waar er is gehandeld in het edelmetaal. De prijs van zilver steeg vanochtend op de markten in Azië, maar dat is bij lange na niet de belangrijkste markt, dat is namelijk Londen. Als er veel vraag is op de markt op een moment dat veel beleggers nog slapen, dan kan dat de prijs omhoog duwen, legt Boele uit.

"Maar op een gegeven moment krijg je toch een correctie", zegt zij. Daarmee sluit zij zich aan bij RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra. "Op een bepaald moment gaat de koers terug naar de fundamentele waarde en als je als speculant de aandelen dan nog hebt, dan hang je", aldus Veenstra afgelopen week naar aanleiding van de koersexplosie bij GameStop.