Ga naar de inhoud
Pesten op het werk

Aldi moet ontslagen vrouw twee ton extra betalen

Aldi moet een ontslagen werkneemster twee ton betalen. Beeld © Getty Images

Aldi moet een ontslagen werkneemster twee ton meegeven als ontslagvergoeding. Ze werd gepest door haar leidinggevende, nadat ze eerder tevergeefs naar een hogere functie solliciteerde. Zo noemde hij haar dik. "We krijgen volgende week tenten in de aanbieding, ook jouw maat zit erbij."

De vrouw was in 1992 begonnen bij Aldi als kassière, maar was inmiddels opgeklommen tot expeditiemanager, een logistieke functie. Toen er een baan als distributiemanager vrijkwam, solliciteerde ze. Ze vertelde dit niet aan haar directe baas, die met verlof was.

Ze kreeg de baan niet, maar er werd wel een High Potential Process coaching traject gestart, om haar te helpen met haar verdere ontwikkeling.

Toen haar leidinggevende hoorde dat ze gesolliciteerd had, begon hij haar te pesten, volgens de vrouw. Zo kreeg ze in 2015 een onverwacht beoordelingsgesprek over 2014 waarbij ze hoorde dat ze haar werk niet goed deed. Dat werd echter niet beargumenteerd. "Kan ik niet onderbouwen dat is mijn gevoel", zei haar chef.

Pesten
Lees ook:
Pesten op de werkvloer: hoe kaart je dat aan?

Intimidatie

De vrouw meldde in oktober 2015 bij het hoofd personeelszaken dat ze gepest werd. "Intimidatie en pesterijen op de werkvloer", zo stond in de mail. "Sinds ik kenbaar gemaakt heb dat ik gesolliciteerd heb naar de functie distributiemanager is de werkrelatie onhoudbaar, doordat mijn leidinggevende me stelselmatig intimideert en pest op het werk."

"Ik heb mezelf voorgenomen jou 10 keer per dag te raken", zou haar baas onder meer gezegd hebben. Ook verhoogde hij haar stressniveau. Er volgde een gesprek, maar de pesterijen gingen door waarna de vrouw zich ziek meldde. 

Mislukte reintegrate

In augustus 2017 startte ze met de re-integratie op haar werk, maar opnieuw zou haar leidinggevende het haar moeilijk maken. Adviezen van de bedrijfsarts werden bovendien niet goed opgevolgd. Ze viel opnieuw uit, waarna Aldi haar in mei 2019 ontsloeg vanwege langdurige ziekte. Wel kreeg ze bijna 75.000 euro mee als ontslagvergoeding.

Zij wilde echter nog meer geld en startte de rechtszaak. De rechtbank gaf Aldi gelijk, maar in het hoger beroep koos het gerechtshof haar kant. Aldi had beter moeten handelen. De discountsupermarkt moet dus 2 ton extra betalen en draait ook op voor de kosten van de rechtszaak.

Pesten
Lees ook:
Pesten op de werkvloer: Ik werd een piekeraar