Verbod op optiehandel

Beleggingsplatforms maken einde aan Reddit-rally

28 januari 2021 17:18 Aangepast: 28 januari 2021 22:00
Een handelaar aan het werk op de New York Stock Exchange. Beeld © AFP

De extreme koersstijgingen van onder Reddit-beleggers populaire aandelen zijn een halt toegeroepen. Verschillende online brokers besloten donderdagmiddag de optiehandel in die aandelen aan banden te leggen, waarna de koersen als een kaartenhuis in elkaar vielen.

Het aandeel van spelletjesketen GameSpot verliest een derde, nadat het eerder deze week nog met 1500 procent was gestegen. Amateurbeleggers verenigd in het kanaal WallStreetBets op de populaire Amerikaanse website riepen massaal op aandelen GameSpot te kopen om short sellers een loer te draaien.

Speculer op daling

Short sellers zijn veelal grote hedgefondsen die speculeren op een koersdaling met geleende aandelen. Door massaal aandelen te kopen stijgt het aandeel juist wat de fondsen veel geld kost, omdat ze de geleende aandelen tegen een hogere prijs moeten terugkopen.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Speculanten zijn grote jongens te slim af: koersstijging van 20 naar 470 dollar

Na GameSpot zetten de forumbeleggers hun zinnen woensdag op de Amerikaanse bioscoopketen AMC, telefoonproducent BlackBerry en modeketen Express. In eerste instantie met succes, maar donderdag klapten ook die koersen in elkaar.

Mogelijke marktmanipulatie

De extreme koersdalingen zijn het gevolg van het besluit van verschillende aandelenbrokers, waaronder het onder amateurbeleggers populaire Robinhood, om de handel in de aandelen of afgeleide producten (derivaten) te beperken. Beleggers kunnen hun posities alleen nog verkleinen of helemaal uitstappen.

Ondertussen is de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC een onderzoek gestart naar mogelijke marktmanipulatie. Ook de regering van Joe Biden houdt de situatie 'nauwlettend' in de gaten, liet de woordvoerder van het Witte Huis gisteren weten tijdens een persconferentie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van