Oneerlijke concurrentie

Brussel onderzoekt mogelijk koekjeskartel Oreo en Bastogne

28 januari 2021 15:10 Aangepast: 28 januari 2021 15:11
Mondelēz is onder meer bekend van Oreo. Beeld © Getty

De Europese Commissie is een onderzoek gestart naar de Amerikaanse voedselproducent Mondelēz wegens oneerlijke concurrentie. Volgens de toezichthouder heeft de maker van Milka, Oreo en Bastogne geprobeerd de handel in zijn producten tussen lidstaten te verhinderen om de prijzen op te drijven.

Dat heeft de Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) vandaag bekendgemaakt. "Chocola, koekjes en koffie zijn producten die dagelijks door Europese burgers worden geconsumeerd", zegt Vestager. "We bekijken of Mondelēz de vrije markt heeft verstoord wat zou kunnen leiden tot hogere prijzen."

Verboden afspraken

Brussel vermoedt dat het Amerikaanse bedrijf afspraken heeft gemaakt met zijn afnemers door hen te verbieden bepaalde producten van Mondelēz te verkopen in andere EU-landen. En dat gaat in tegen de regels van de Europese interne markt. Mogelijk werden de prijzen hierdoor kunstmatig hooggehouden.

Mondelēz is samen met het Zwitserse Nestlé en het Brits-Nederlandse Unilever een van grootste producenten van chocola, koekjes en koffie binnen de Europese Unie. Naast Milka, Oreo en Bastogne is het Amerikaanse bedrijf in Nederland bekend van de merken Lu, Côte d'Or en Toblerone.

Boete van 10 procent omzet

Op overtreding van de Europese mededingingsregels staat een maximumboete van 10 procent van de omzet. In het geval van Mondelēz, dat in 2019 25,9 miljard dollar omzette, komt dat neer op maximaal 2,5 miljard euro.

Het aan de Nasdaq-beurs genoteerde bedrijf laat in een reactie weten dat het 'constructief' zal samenwerken met de Europese Commissie. Vanavond om 22.00 uur Nederlandse tijd maakt Mondelēz zijn resultaten over 2020 bekend. Een uur later staat een persconferentie gepland.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van