Ga naar de inhoud
Voor hoe lang?

Speculanten zijn grote jongens te slim af: koersstijging van 20 naar 470 dollar

Het slecht draaiende GameStop is nu zelf onderdeel van een bizar spel. Beeld © Getty

Speculerende beleggers op Wall Street kopen massaal aandelen van slechtdraaiende bedrijfjes. Daarmee zitten zij grote, rijke beleggers dwars. Hoe werkt dat en is het verstandig om mee te doen?

"Kan niet stoppen met kopen, het is een verslaving", "ik kocht net nog meer, op vrijdag staat de koers op 1000 dollar", of kortweg "kopen". Dat zijn enkele commentaren op het beleggersforum WallStreetBets van de bekende Amerikaanse site Reddit.

De beleggers, of speculanten, maken de laatste weken soms enorme winsten. Zo stortten ze zich op het aandeel GameStop, waarvan de koers in twee weken steeg van 20 dollar tot gisteravond even 470 dollar. Dat is zeer opmerkelijk voor het bedrijf dat spelletjes verkoopt via stenen winkels en er slecht voor staat.

Beleggers
Lees ook:
Beleggers kopen verkeerde aandeel Signal: koers stijgt 12.000 procent

Short gaan

Dat krijgen speculanten voor elkaar door in de gaten te houden van welke bedrijven grote beleggers aandelen hebben verkocht die ze nog niet in bezit hebben. Short gaan, heet dat in jargon.

Die grote beleggers doen dat, omdat ze denken dat de koers gaat dalen. Als je aandelen nu verkoopt en later tegen een lagere prijs terugkoopt, dan maak je een mooie winst.

Soms móet je kopen

Maar kleine beleggers, of speculanten, gooien roet in het eten, door elkaar via fora op te jutten en die aandelen juist te kopen. Daardoor stijgt de koers in plaats van dat deze daalt. Dat is dus een probleem voor de grote beleggers.

Ze moeten immers op een gegeven moment die aandelen toch kopen, omdat ze die al wel hebben verkocht, maar nog niet in hun bezit hebben. Maar in plaats van dat ze dat tegen een lagere koers kunnen doen, moet dat tegen een hogere prijs.

3 miljard verlies

Daardoor stijgt de beurskoers nog verder. Dat alles is fijn voor speculanten, maar de grote beleggers lijden pijn. Zo verloor hedgefonds Melvin Capital (dat veel met geleend geld belegt en daarmee grote risico's neemt) deze maand al 3,75 miljard dollar (3,1 miljard euro).

"Dit is dus meteen een waarschuwing dat je moet oppassen met shortgaan", aldus Corné van Zeijl, analist en strateeg bij Actiam, alhoewel hij het wel mooi vindt 'dat hordes particuliere beleggers hele slimme hedgefondsen kunnen verslaan.'

'Puur speculeren'

Het is echter niet verstandig voor particuliere beleggers om mee te doen, vindt Van Zeijl. Je moet namelijk op tijd weer verkopen, omdat de aandelen waarmee wordt gespeculeerd vaak weinig of geen waarde hebben. "Dit heeft niets te maken met beleggen, het is puur speculeren", waarschuwt hij.

"Op een gegeven moment gaat de koers terug naar de fundamentele waarde en als je als speculant de aandelen dan nog hebt, dan hang je", voegt RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra daar aan toe. "Voor de meeste mensen gaat dit in tranen eindigen", beaamt Van Zeijl. Hij lijkt gelijk te krijgen, want in de nabeurshandel daalt de koers van GameStop met 16 procent.