Vaccinruzie

EU wil dat contract met vaccinmaker AstraZeneca openbaar wordt

27 januari 2021 15:03 Aangepast: 27 januari 2021 15:08
Beeld © ANP

De Europese Commissie wil dat vaccinmaker AstraZeneca het contract dat het bedrijf met de EU heeft afgesloten over de levering van coronavaccins openbaar maakt. De druk vanuit Brussel om het contract vrij te geven neemt toe, vooral omdat de Commissie de afspraken over levering anders interpreteert dan het bedrijf zelf.

Volgens juristen is toestemming van het Brits-Zweedse bedrijf nodig omdat de Commissie contractbreuk zou plegen als zij het zelf vrijgeeft. De Commissie heeft een vertrouwelijkheidsclausule getekend, maar wil transparantie, bevestigd een woordvoerder van de Commissie.

Door problemen bij de productie heeft AstraZeneca aangekondigd in het eerste kwartaal minder dan beloofd te kunnen leveren aan EU-landen.

De vertragingen hebben in Duitsland, Italië, Polen, België en ook Nederland directe gevolgen voor het tempo waarin gevaccineerd kan worden. Nederland had vol ingezet op juist dit vaccin, waar een groot deel van de bevolking mee ingeënt moet worden.

'Burger heeft recht op transparantie' 

De Commissie heeft 336 miljoen euro aan Europees belastinggeld opzij gezet om 400 miljoen doses van AstraZeneca veilig te stellen. Dat geld is nog niet allemaal overgemaakt aan het bedrijf. 

Omdat er zo veel geld wordt uitgetrokken vindt de Commissie dat EU-burgers recht hebben op openheid over het contract, en ook over de redenen waarom de levering vertraging oploopt als het eenmaal is goedgekeurd.

Het vaccin is nog niet goedgekeurd voor toelating op de Europese markt. Een besluit van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) daarover zou deze week kunnen vallen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Landen vechten onderling om coronavaccins: 'Dit is een doodlopende weg'

Slechte relatie

De relatie tussen de Europese Commissie en vaccinmaker AstraZeneca lijkt ondertussen te verslechteren. Er is al meerdere malen gepraat met de vaccinmaker om toch het juiste aantal bestelde vaccins te krijgen, tot nu toe zonder resultaat. 

Eerder vandaag onstond er zelfs verwarring over of er nog wel verder gepraat zou worden. Een woordvoerder van de Commissie zei dat de farmaceut woensdagmorgen een vergadering over de problemen had afgezegd. 

Vlak na die uitspraakt ontkende het bedrijf dat het niet meer wilde praten. "We zijn nog steeds van plan om mee te doen", aldus AstraZeneca. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van