Ga naar de inhoud
Meteen een grote jongen

Koersexplosie nieuwkomer InPost op Amsterdamse beurs: +28 procent

InPost heeft vooral in Polen brievenbussen waar pakketjes kunnen worden bezorgd. Beeld © Getty

Het Poolse InPost zorgt op de eerste beursdag in Amsterdam meteen voor vuurwerk. De koers van het bedrijf, dat kluisjes heeft waar pakketjes in kunnen worden gedaan zodat bezorgers niet hoeven aan te bellen, schiet flink omhoog.

Na een half uur handelen staat de koers op zo’n 20,50 euro, dat is 28 procent meer dan de prijs van 16 euro waartegen het naar de beurs ging.

Er wordt flink gehandeld in InPost, na een half uur handelen waren er al meer dan 8 miljoen aandelen verhandeld, dat is een kleine 5 procent van de aandelen die door bestaande aandeelhouders zijn verkocht.

Blijkbaar was er grote vraag naar het aandeel, want die 16 euro lag helemaal bovenaan de bandbreedte van 14 tot 16 euro die eerder werd afgegeven. De beursgang werd ook met twee dagen vervroegd vanwege de hoge vraag.

We
Lees ook:
We bestelden 39 procent meer eten bij Thuisbezorgd.nl

Niet meteen in AEX

InPost is meteen een grote jongen aan het Damrak. Het bedrijf is bij de huidige beurskoers in totaal ruim 10 miljard euro waard, dat is meer dan ABN Amro, verzekeraar Aegon of biotechbedrijf Galapagos.

Dat betekent overigens niet dat InPost bij de eerstvolgende herschikking meteen in de AEX-index komt, de index van 25 belangrijkste bedrijven aan de Amsterdamse beurs. Daarbij wordt namelijk ook gekeken naar de handel in het bedrijf en beperkende factor voor InPost is dat het grootste deel van de aandelen, zo’n 60 procent, in vaste handen is.

Die aandelen worden dus in principe niet verkocht. Bestaande aandeelhouders hebben zelfs afgesproken dat ze het komende half jaar geen nieuwe aandelen zullen verkopen.

Webwinkelen

InPost speelt in op het feit dat we steeds meer online bestellen. Door corona heeft dat nog eens een extra impuls gekregen. Het bedrijf heeft al meer dan 12.000 kluisjes, vooral in Polen, maar ook in het VK. Door die kluisjes besparen pakketbezorgers tijd, ze hoeven immers niet de wijken in te rijden en pakjes aan huis te bezorgen.

Het bedrijf profileert zich dan ook als bedrijf dat profiteert van e-commerce.

Toch
Lees ook:
Toch maar weer aandelen? Hier moet je in beleggen in 2021

Geen nieuwe aandelen

De beursgang van InPost is een bijzondere, want er worden geen nieuwe aandelen uitgegeven. Er worden alleen door bestaande aandeelhouders aandelen verkocht en dan ook nog alleen aan grote institutionele beleggers en niet aan particulieren.

Laatstgenoemden kunnen vanaf vandaag wel handelen in het aandeel.