'Lagere groei in 2021'

Philips profiteert flink van coronacrisis

25 januari 2021 09:37 Aangepast: 25 januari 2021 10:29
Philips leverde meer beademingsapparatuur aan ziekenhuizen. Beeld © Robin Utrecht

Philips draait goed dankzij de coronacrisis. Het bedrijf kon het afgelopen jaar meer apparatuur leveren om patiënten te behandelen en op afstand te zien hoe het met ze gaat. In 2021 zal de vraag naar beademingsapparatuur waarschijnlijk dalen, wat de totale omzetgroei zal dempen, denkt topman Frans van Houten.

Het coronavirus is voor de samenleving als geheel een grote domper, maar Philips levert precies die apparatuur die nu hard nodig is. Vooral in het vierde kwartaal deed het concern het daardoor goed.

Er werd meer beademingsapparatuur geleverd aan ziekenhuizen. De divisie waar dit onderdeel onder valt boekt in het vierde kwartaal een omzetstijging van maar liefst 24 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Philips doet weer grote overname in VS: koopt BioTelemetry voor 2,3 miljard

'Prettig voor beleggers'

In de maanden oktober tot en met december steeg de totale vergelijkbare omzet, waarbij is gecorrigeerd voor onder meer overnames, met 7 procent tot 6 miljard euro. Onder aan de streep nam de nettowinst toe met ruim 9 procent tot 607 miljoen euro.

Zowel de omzet, als de nettowinst en de winstmarge stegen meer dan door analisten was verwacht. Voor beleggers is dat heel prettig, zegt Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer. "Philips profiteert van de draai naar medische apparatuur die door Van Houten is ingezet." De koers van Philips staat na een half uur handelen bijna 3 procent hoger.

2021

Voor 2021 is Philips optimistisch, het denkt dat de omzet en de winst verder zullen toenemen, mede door kostenbesparingen. De omzetgroei zal wel worden gedempt doordat de omzet bij de divisie die beademingsapparatuur levert waarschijnlijk wat zal dalen, aldus Van Houten. Veel apparatuur die ziekenhuizen nodig hebben is immers al geleverd.

Daarnaast blijft de situatie rond het coronavirus in grote delen van de wereld voor onzekerheid zorgen. Ziekenhuizen stellen in veel landen opnieuw niet-essentiële operaties uit en dat merkt Philips.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van