Betere cao

Opnieuw stakingen in metaalsector, personeel DAF en ASML legt werk neer

19 januari 2021 12:55 Aangepast: 15 juli 2021 08:56
Leden van het FNV tijdens een eerdere staking in de metaalindustrie. Beeld © ANP

Medewerkers in de metaalsector gaan opnieuw staken. Vanaf donderdag vinden verspreid over het land estafettestakingen plaats. De stakingen beginnen bij onder meer chipmachinemaker ASML en truckbouwer DAF.

Het gaat om een voortzetting van eerdere stakingsacties uit december, vertelt Casper Schrijver, woordvoerder van vakbond FNV. De staking bij ASML stond voor de feestmaand gepland, maar kon niet doorgaan vanwege de strenge lockdown.

160.000 werknemers

Er wordt al lang onderhandeld over een nieuwe cao Metalektro, waar 160.000 werknemers onder vallen. Die cao verliep op 1 december 2020. De vakbonden eisen 5 procent loonsverhoging. Dat is ver verwijderd van het bod van de werkgevers om de lonen dit jaar met 1 procent en volgend jaar met 1,25 procent te laten stijgen. 

De looneis van 5 procent is volgens werkgeversorganisatie FME een 'onverantwoorde en onhaalbare eis'. "Veel van de cao bedrijven kampen nog steeds met grote omzet- en liquiditeitsproblemen en hebben last van aanhoudende onzekerheid", aldus onderhandelaar Maurice Roger. 

Werkgevers: 'Zeer vervelend'

Het besluit om te gaan staken is volgens FME 'zeer vervelend'. Vanwege de coronacrisis is het volgens Rojer juist van "om er samen de schouders onder te zetten. Staken helpt hier niet aan mee." De werkgeversorganisatie wil graag in gesprek met de bonden om over overleggen hoe er verder onderhandeld kan worden over een cao. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

FNV: 5 procent meer loon voor vuilophalers, anders stakingen

Meerdere cao's

Hoe hard bedrijven geraakt zullen worden, is niet duidelijk. Bij ASML werken volgens de vakbond circa 600 FNV-leden.

Een deel van de medewerkers heeft een andere cao en valt onder Metaal & Techniek. "Het hangt af van de stakingsbereidheid. We vragen ook niet-leden om het werk neer te leggen. Als die net bij de cruciale processen werken, wordt een bedrijf hard geraakt", zegt Schrijver.

Eerdere acties

In 2018 waren er ook stakingsacties rondom onderhandelingen over een nieuwe cao. De vakbonden eisten toen een loonstijging van 3,5 procent per jaar, werkgevers wilden niet verder gaan dan 6,9 procent uitgesmeerd over de hele looptijd van de cao van 33 maanden. Uiteindelijk kwam er een akkoord

Miniatuurvoorbeeld
2018:

Staking in de metaalindustrie: hier draait het om

Coronaproof staken

Bij de vorige stakingen verzamelden de stakers zich vaak bij de ingang van hun werkgever. "Maar dat soort standaardstakingen is uiteraard in coronatijd ongewenst. Ook wij willen geen extra gezondheidsrisico's", zegt CNV-bestuurder Robert Wonnink.

Dit keer worden alle stakingen daarom 'coronaproof' georganiseerd. Stakers worden opgeroepen zich in te schrijven in een speciale 'staakstraat', waar ze met de auto doorheen kunnen rijden.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van