Door overheden VS én China

'Beleggen in China is extra risico geworden'

16 januari 2021 08:09 Aangepast: 16 januari 2021 08:19
Reclame voor een smartphone van Xiaomi in Hongkong. Beeld © Budrul Chukrut/SOPA Images via ZUMA Wire

Het wordt lastiger om in Chinese bedrijven te beleggen. President Trump van de VS verbiedt Amerikanen om aandelen van een aantal bedrijven uit China, zoals Xiaomi, te kopen. Andersom zaaide de Chinese overheid twijfel onder beleggers, door op het laatste moment de beursgang van Ant Group te verbieden. Is het nog wel verstandig om in China te beleggen?

De lijst van Chinese bedrijven waarin Amerikanen niet langer mogen beleggen wordt steeds langer. Sinds donderdag staan ook smartphonemaker Xiaomi en nog acht minder bekende Chinese bedrijven erop. Xiaomi is de op twee na grootste producent van smartphones in de wereld.

Beleggers uit de VS mogen geen aandelen meer kopen die op de zwarte lijst staan, en moeten hun huidige aandelen in november allemaal hebben verkocht. Huawei, dat telefoons en netwerkapparatuur voor 5G maakt, is het bekendste bedrijf dat reeds op lijst van president Trump van de VS stond.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Techoorlog China en VS zal niet veel minder worden'

Ant Group

Ook China zelf maakt het beleggers niet makkelijk. Het bekendste voorbeeld is de beoogde beursgang van Ant Group, bekend van betaaldienst en kredietverlener Alipay, die op het laatste moment door de Chinese autoriteiten werd uitgesteld.

Ant Group kwam voort uit Alibaba. Van de wereldberoemde oprichter van dat concern, Jack Ma, is al weken niets meer vernomen.

Rechtsstaat

Wij baseren ons in Nederland op de rechtsstaat, maar die heb je in China niet, zegt Corné van Zeijl, beleggingsstrateeg bij Actiam. "Het toezicht wordt toegepast naarmate je bij de partij hoort of niet."

Beleggen in China brengt dan ook zeker een extra risico met zich mee, denkt Van Zeijl.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Alibaba-baas Jack Ma 'van toneel verdwenen' sinds onderzoek techbedrijven

Huawei, Tencent en Prosus

De VS verbieden beleggen in bepaalde Chinese bedrijven omdat China en de VS, in ieder geval in Trump's ogen, bezig zijn met een wedstrijdje armworstelen met als inzet welk land het machtigste is.

Trump is bang dat het opkomende China te veel macht krijgt, onder meer in de Zuid-Chinese Zee, waar het een groot deel van claimt. Bedrijven die op de zwarte lijst staan, kunnen het Chinese leger helpen, vreest hij. Huawei was het eerste Chinese bedrijf dat te maken kreeg met beperkingen die werden opgelegd door de VS.

Een ban op aandelen kopen in Alibaba en Tencent is er nog niet. Mocht die volgen, is dat slecht nieuws voor het in Amsterdam genoteerde Prosus. De waarde van dat concern wordt voor het overgrote deel bepaald door een lucratief belang van 31 procent in het succesvolle Tencent.

'Risico incalculeren'

"Als je in China zakendoet of belegt dan weet je dat daar risico's aan zijn verbonden", zegt ook Raphie Hayat, senior econoom bij Rabobank die China volgt.

"Het land heeft spanningen met onder meer de VS, maar ook met bijvoorbeeld India en Australië. De ban op beleggen in Chinese aandelen is daar een onderdeel van." Dat risico moet je incalculeren, denkt Hayat.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Xiaomi groeit hard door 5G-telefoons en neergang Huawei

Vinger in de pap

"De Chinese overheid heeft een hele sterke vinger in de pap in de economie", zegt de Rabobank-econoom, wijzend op het uitstel van de beursgang van Ant Group. De Chinese communistische partij wil volgens hem niet dat bedrijven te groot en te machtig worden.

"Ant Financial is heel groot in de markt voor online betalingen en de Chinese overheid wil niet de macht over de geldhoeveelheid verliezen. aldus Hayat. "Veel Chinese bedrijven hebben linksom of rechtsom te maken met de Chinese overheid, dat is al langere tijd zo en dat zouden beleggers moeten weten."

'Hoort in portefeuille'

Ralph Wessels, hoofd beleggingsstrategie bij ABN Amro, ziet ook de bemoeizucht van de Chinese overheid. Hij wijst er wel op dat de Chinese economie steeds groter en dominanter wordt binnen de wereldeconomie en daarom een groter onderdeel zou moeten worden van de beleggingsportefeuille van beleggers.  

"Dat is met name ook omdat ze focussen op toekomstige trends, zoals elektrisch rijden en fintech", zegt Wessels.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van