Steunpakket coronacrisis

Biden wil 1900 miljard dollar in Amerikaanse economie pompen

15 januari 2021 10:19 Aangepast: 15 januari 2021 13:06
Joe Biden heeft zijn plannen voor een steunpakket bekend gemaakt. Beeld © AFP

Als het aan aankomend president Joe Biden ligt, wordt de Amerikaanse economie versterkt met een steunpakket van 1900 miljard dollar (1500 miljard euro). Het geld gaat onder meer naar de bestrijding van het coronavirus, ook wordt het minimumloon verhoogd.

"Er vindt een crisis met diep menselijk lijden plaats voor onze ogen en we kunnen geen tijd verspillen", zei Biden tijdens een toespraak. "We moeten optreden en wel nu."

400 miljard dollar uit het plan van Biden gaat naar de bestrijding van het coronavirus. Zo moeten er meer vaccinaties en coronatesten plaatsvinden. Daarnaast wordt geld uitgetrokken om het heropenen van scholen mogelijk te maken.

Minimumloon omhoog

1 biljoen dollar wordt beschikbaar gesteld om families op economisch gebied te helpen, bijvoorbeeld door het verhogen van het minimumloon naar 15 dollar per uur. Nog eens 440 miljard dollar gaat naar bedrijven en een noodfonds voor lokale regeringen.

Op de beurs werd voorzichtig gereageerd op de plannen. "Uitgaven van de overheid zorgen voor hogere schuld en mogelijk hogere rentes, hogere inflatie en hogere belastingen", zegt RTL beurscommentator Durk Veenstra. 

"Maar de economie is geholpen bij een investering. Het risico van te veel doen is veel kleiner dan het risico van te weinig doen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Biden kan regeren en dat gaan deze Nederlandse bedrijven merken

Biden wordt op 20 januari officieel geïnaugureerd als nieuwe president van de VS. In februari wil hij vervolgens met tweede breder economisch plan komen. Het gaat dan ook om zaken als klimaatverandering en infrastructuur.

Het Congres moet zijn plan ook nog goedkeuren. De Democraten hebben daar de meerderheid van zetels.

Trump

Eerder gaf vertrekkend president Donald Trump al toestemming voor twee andere steunpakketten. Dat ging echter zeker bij het laatste pakket niet van harte. Hij weigerde eerst zijn handtekening te zetten onder een noodpakket van 900 miljard euro, omdat het niets met corona te maken zou hebben.

Pas na veel druk ging hij eind december overstag met het plan, waarbij onder meer iedere Amerikaan 600 dollar krijgt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Donald Trump zet toch handtekening onder coronasteunpakket

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van