8677 miljard dollar

Beheerd vermogen BlackRock naar recordhoogte

14 januari 2021 16:44
Hoofdkantoor van BlackRock in New York. Beeld © AP

BlackRock heeft zijn beleggingen afgelopen kwartaal met bijna 900 miljard dollar zien groeien. Op dit moment beheert 's werelds grootste vermogensbeheerder 8677 miljard dollar, oftewel bijna 8,7 biljoen. Een absoluut record.

Dat blijkt uit cijfers over het vierde kwartaal. Het Amerikaanse bedrijf dankt de toename vooral aan de flink gestegen aandelenkoersen in de afgelopen periode. Beurzen wereldwijd stegen tot grote hoogte als gevolg van de start van de vaccinatieprogramma's en de steunmaatregelen door overheden en centrale banken.

Groot in trackers

Ook brachten beleggers, waaronder Nederlandse pensioenfondsen, extra geld naar BlackRock door te investeren in financiële producten die het Amerikaanse concern aanbiedt. De vermogensbeheerder is groot met ETF's (trackers), waarmee indexen worden gevolgd.

Het nieuwe record komt neer op een toename van het totale vermogen met bijna 11 procent ten opzichte van een kwartaal eerder, toen ook al sprake was van een record. Mede dankzij al dit extra geld lukte het BlackRock om de winst verder op te voeren.

Veel beleggingen

De nettowinst steeg in laatste drie maanden van vorig jaar met bijna een vijfde tot dik 1,5 miljard dollar. Onder de streep bleef in heel 2020 meer dan 4,9 miljard dollar over, tegen iets minder dan 4,5 miljard dollar in het voorgaande jaar.

BlackRock investeert in een trits aan bedrijven. Zo is zijn belang van bijna 4,5 procent in Apple alleen al goed voor 123 miljard dollar. Andere grote bezittingen zijn Microsoft (4 procent, goed voor 108 miljard) en Amazon (3,2 procent, met een waarde van 87 miljard dollar).

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

BlackRock sluit wapens uit in nieuwe fondsen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van