Tweede lockdown

We bestelden 39 procent meer eten bij Thuisbezorgd.nl

13 januari 2021 11:20 Aangepast: 13 januari 2021 20:21
Omdat restaurants dicht zijn, bestellen consumenten vaker en meer. Beeld © Robin Utrecht

Thuisbezorgd.nl heeft een meer dan uitstekend vierde kwartaal achter de rug. Het aantal orders steeg met 39 procent. Het bedrijf profiteerde van de lockdown, waardoor restaurants dicht zijn.

We blijven veel eten bestellen. Het totaal aantal orders voor Thuisbezorgd.nl steeg in de maanden oktober tot en met november met 39 procent tot 14 miljoen. Dat komt neer op gemiddeld ruim 150.000 orders per dag.

Met kerst werd er wel meer besteld, vooral op 'derde kerstdag', maar die groei was niet bijzonder hoog, aldus woordvoerder Joris Wilton.

Just Eat Takeaway.com

Thuisbezorgd.nl is onderdeel van het veel grotere Just Eat Takeaway.com. Het totaal aantal orders steeg daar nog meer: met maar liefst 57 procent tot 180 miljoen, oftewel gemiddeld  zo'n 2 miljoen orders per dag. De groei is hoger dan in de eerste 9 maanden.

De toename van het aantal orders in het vierde kwartaal komt mede doordat niet alleen in Nederland, maar in de meeste landen waar Just Eat Takeaway.com actief is de restaurants gesloten zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Takeaway-topmannen verzilveren 7 miljoen euro aan aandelen

Geen pizza, maar sushi

Verder is het sowieso steeds gewoner om eten thuis te laten bezorgen. "We groeien al 20 jaar en we kunnen niet de uitsplitsing maken welk deel van de groei van afgelopen kwartaal door de lockdown komt", zegt Wilton.

De stijging van het gemiddelde orderbedrag wijst in ieder geval op het effect van lockdowns. "Er wordt besteld voor een heel gezin in plaats van voor één persoon die op kantoor moet overwerken", aldus Wilton.

Het gemiddelde orderbedrag stijgt ook doordat we duurdere dingen bestellen. "Sushi en salades zijn nu eenmaal duurder dan een pizza."

Herstel Just Eat

Vooral over de groei in het Verenigd Koninkrijk (VK) van 58 procent is Just Eat Takeaway.com te spreken. Daar werd vorig jaar Just Eat gekocht en daar ging het een aantal jaren niet zo goed. "De groei en het herstel in dat land is heel bemoedigend", zegt Wilton.

De groei is ook interessant omdat het VK in termen van omzet verreweg het belangrijkste land is voor Just Eat Takeaway.com. Het land is goed voor bijna een derde van het totaal aantal orders.

Ook in Duitsland, het tweede land voor het bedrijf, was de groei met 56 procent hoog.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aandeelhouders Takeaway gunnen ceo overnameprooi Grubhub beloning niet

Marktaandeel boven winst

Resultaten worden nog niet bekend gemaakt. Daarvoor moeten we wachten tot de volledige cijfers, die op tien maart worden gepubliceerd. Over heel 2020 is de omzet in ieder geval met meer dan 50 procent gestegen, aldus Just Eat Takeaway.com.

Het bedrijf blijft voorrang geven aan het winnen van marktaandeel boven het maken van winst.

Houdt de hoge groei aan?

Beleggers zijn niet enthousiast over de cijfers. De koers van Just Eat Takeaway.com daalt 4 procent. "Wat gebeurt er als we uit de lockdowns komen", vraagt Valentijn van Nieuwenhuijzen, chief investment officer van NN Investment Partners, zich af.

"Uiteindelijk gaan dan dingen normaliseren en misschien zijn de hoge verwachtingen van de winnaars van de coronacrisis wat uitdagender."

Notering Amsterdam blijft voorlopig

Ondertussen wordt de beursnotering in Amsterdam nog niet beëindigd. Na de overname van Just Eat werd besloten de notering in Amsterdam stop te zetten en alleen in Londen aan de beurs te staan.

Dat leidde tot zorgen bij beleggers. Eumedion (een organisatie van Nederlandse institutionele beleggers) en de VEB (voor particuliere beleggers) zijn bang dat onduidelijk is welke financiële toezichthouders voor het bedrijf verantwoordelijk zijn, omdat het hoofdkantoor in Nederland staat maar de beursnotering Brits zou zijn. Beleggers zouden daardoor te weinig bescherming krijgen.

Nu wil Just Eat Takeaway.com meer tijd nemen voor die beslissing en kijken hoe de handel in het aandeel loopt als de overname van Grubhub uit de VS in de eerste jaarhelft is afgerond.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van