Koers vervijfvoudigd

Bizarre koersexplosie Rotterdamse betaalapp Ease2Pay

11 januari 2021 15:06 Aangepast: 11 januari 2021 15:48
Ease2Pay-oprichters Jan Borghuis (l.) en Gijs van Lookeren Campagne. Beeld © ANP

De koers van het Nederlandse beursgenoteerde fintechbedrijfje Ease2Pay is eind vorige week in enkele dagen bijna vervijfvoudigd. Opmerkelijk, want afgezien van een bescheiden kapitaalinjectie door de grootaandeelhouders viel er niet veel rond het bedrijf te melden.

Ease2Pay is een Rotterdams bedrijfje, dat een betaalapp voor parkeren en tanken heeft ontwikkeld. Het bedrijf werd opgericht door ondernemers Gijs van Lookeren Campagne en Jan Borghuis, vooral bekend van autoleendienst Greenwheels.

Beursgang

Begin 2017 brachten de ondernemers Ease2Pay naar de beurs, via de omgekeerde overname van het lege beursfonds Docdata. Met een gezamenlijk belang van ruim 57 procent bleven zij een overtuigend meerderheidsbelang bezitten.

Met uitzondering van een tijdelijke koerssprong in het voorjaar van 2018, leidde Ease2Pay de afgelopen jaren een weinig opvallend bestaan op de beurs. De afgelopen 12 maanden zweefde de koers tussen de 0,80 en 1,26 euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Koers Ease2Pay explodeert rond overname MyOrder

Maar vorige week spoot de koers ineens omhoog. Woensdag verdubbelde het aandeel bijna in waarde, tot bijna 2 euro. Op donderdag steeg de koers door, tot ruim boven 3 euro. En op vrijdag sloot Ease2Pay de week af op 4,78 euro. Daarmee was de koers in drie dagen bijna vervijfvoudigd.

Koersexplosie

Aan de koersexplosie kwam vandaag overigens een einde. Om 14.00 uur noteerde Ease2Pay een verlies van 8,2 procent op 4,39 euro. Maar dat is nog steeds een ruimschootse verviervoudiging ten opzichte van de slotkoers van afgelopen dinsdag.

Koersontwikkeling Ease2Pay. Koersontwikkeling Ease2Pay.

Het is een bizarre koersontwikkeling voor een bedrijfje dat in de eerste jaarhelft van 2020 een nettoverlies van 410.000 euro boekte op een omzet van slechts 84.000 euro. Door de koerssprong steeg de totale beurswaarde van Ease2Pay van zo'n 11 miljoen tot ruim 45 miljoen euro.

Vers kapitaal

De koerssprong lijkt te zijn ingegeven door het nieuws dat Ease2Pay woensdag nieuw kapitaal ophaalde. De oprichters kochten ruim 1 miljoen nieuwe aandelen, en betaalden daar 1 euro per stuk voor.

Daarnaast kochten grootaandeelhouders Jaap Bastmeijer (van de supermarktketen Nettorama) en de beursbroers Jurjen en Hugo Kruisinga samen bijna 300.000 nieuwe stukken.

De uitgifte van nieuwe aandelen bracht dus ruim 1,3 miljoen euro aan vers kapitaal in het laatje. Overigens wil Ease2Pay ruim de helft van dat geld gebruiken om een lening van 678.000 euro van de oprichters af te lossen.

Bescheiden herfinanciering

Of de bescheiden herfinanciering door zittende aandeelhouders de enorme koersexplosie van vorige week rechtvaardigt, wil bestuurder Jan Borghuis niet zeggen. "Ik kan als bestuurder van dit beursfonds geen mening hebben over de koers van het aandeel. Wij houden ons alleen bezig met de groei van de onderneming."

Volgens Borghuis is er, afgezien van de vorige week gemelde groei van het aantal tank- en parkeertransacties, geen nieuws te melden over de resultaten van Ease2Pay in de tweede jaarhelft. "Als er meer te melden is, zouden wij de hele markt gelijktijdig moeten inlichten.

Wanneer het bedrijf de resultaten over die periode publiceert, is nog onbekend.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van