Brexit

'Britten willen weer kunnen handelen in Zwitserse aandelen vanuit Londen'

09 januari 2021 09:30 Aangepast: 09 januari 2021 12:16
Beeld © Getty

Het Verenigd Koninkrijk wil weer kunnen handelen in Zwitserse aandelen vanuit Londen. Volgens de Britse zakenkrant Financial Times wordt een wijziging van de regels deze week in het Britse parlement voorgesteld.

Het zou de eerste belangrijke breuk zijn met het Europese beleid rondom financiële diensten zijn sinds het einde van de brexitovergangsperiode.

De handel in Zwitserse aandelen in Londen moet volgens de krant half februari weer mogelijk worden.

De handel in aandelen van Zwitserse bedrijven mag sinds 2019 niet meer aangeboden of gefaciliteerd worden op beursplatformen in de Europese Unie.

Conflict

Die maatregel nam de Zwitserse overheid, nadat onderhandelingen over een handelsverdrag tussen het land en de Europese Unie op niets uitliepen. Wel gold een uitzondering van bepaalde effecten die zowel in Zürich als op andere Europese beurzen genoteerd zijn.

Zwitserland en de EU voerden jarenlang gesprekken over een samenwerkingsdeal, die een lappendeken aan andere akkoorden moest vervangen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Brits Lagerhuis stemt in met brexitakkoord

Om druk op de stroeve gesprekken te zetten, besloot de EU de voortgang te koppelen aan de erkenning van de Zwitserse beurs, de SIX Swiss Exchange.

Een akkoord werd niet bereikt en Brussel verbood daarop Europese banken en brokers om direct te handelen op de Zwitserse beurzen.

Klappen

Dat de Britten nu geen onderdeel zijn van de Europese interne markt werd in de eerste dagen van dit jaar goed merkbaar in de Londense City.

Dagelijks verschoof zo'n 6,5 miljard euro aan handel van Londen naar markten als Parijs en Amsterdam. Volgens de Financial Times was dat de eerste van een reeks brexitklappen die de City te wachten staat.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van