Wall Street op all time-high

Optimisme over vaccinaties stuwt AEX naar hoogste stand in 20 jaar

08 januari 2021 11:31 Aangepast: 08 januari 2021 11:46
Er is deze eeuw wel wat veranderd in de samenstelling van de AEX-index. Beeld © Kim van Dam/HH/ANP

Beleggers blijven enthousiast geld uitgeven op financiële markten, aangemoedigd door positief nieuws over vaccinaties. De aandelenkoersen stijgen verder en de AEX tikt vanochtend het hoogste niveau sinds begin januari 2001 aan. "Er zit veel hoop en verwachting over een eind aan lockdowns in de markt."

De AEX-index, de belangrijkste graadmeter van de Amsterdamse beurs, stijgt circa 1 procent tot zo'n 644 punten en de index stond tussendoor zelfs nog iets hoger. Daarmee staat de AEX op het hoogste punt intraday sinds 4 januari 2001.

Als we rond het huidige niveau sluiten, dan is dat zelfs het hoogste slot sinds medio december 2000. Om een idee te geven: toen betaalden we in de winkel nog met guldens, de Twin Towers in New York stonden er nog en Willem-Alexander was toen nog geen koning en zelfs nog niet getrouwd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom de Dow Jones een waardeloze index is (en de AEX ook)

Chips

Sterkste stijgers vandaag zijn chipmachinebouwer ASML en ASMI, Just Eat Takeaway en Prosus. ASML en ASMI profiteren van beter dan verwachte cijfers van de Europese chipmaker STMicroelectronics.

Ook de resultaten van de Amerikaanse chipmaker Micron, de Taiwanese chipmaker TSMC en het Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung vallen goed. ASML en ASMI hebben veel grote chipfabrikanten als klant.

Vaccins

De beurs doet het al langere tijd goed. Beleggers zijn optimistisch dat door vaccinatie de lockdowns kunnen worden versoepeld of zelfs opgeheven. Dat zal dan de economie een stimulans geven en daarmee de winsten van bedrijven. We kunnen dan immers weer geld uitgeven in onder meer de horeca en weer op reis.

De werkloosheid is wel wat opgelopen, maar de meeste mensen hebben nog altijd werk en dus inkomen. "Doordat we ons geld minder makkelijker konden uitgeven komt er straks mogelijk inhaalvraag", denkt RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Biden kan regeren en dat gaan deze Nederlandse bedrijven merken

Senaat VS

Nu in de VS de Democraten het ook voor het zeggen hebben in de Senaat, zal er na de beëdiging van Joe Biden als nieuwe Amerikaanse president meer steun komen voor de economie in de vorm van stimuleringspakketten als dat nodig is, denkt Veenstra. Biden hoeft dan niet de Republikeinen proberen te overtuigen voor een meerderheid. 

Ook in de VS is het mede hierdoor hosanna op de beurzen. Gisteren werden er op Wall Street recordniveaus neergezet, waarbij techindex Nasdaq zelfs voor het eerst boven de 13.000 punten eindigde. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

AEX 35 jaar: 'beetje rare index, maar leidde wel tot meer handel'

Andere AEX-index

De samenstelling van de huidige AEX-index is wel heel anders dan die van 20 jaar geleden. Zo zaten destijds nog UPC en KPNQwest in de index. Het laatste bedrijf is al lang en breed failliet, en de kabelaar is inmiddels onderdeel van VodafoneZiggo.

Ook de weging van de index is veranderd. Zo is inmiddels ASML één van de zwaarstwegende aandelen.

Olie ingehaald door tech

Verder zijn ook de koersniveaus van een hele andere orde. Zo kostte een aandeel van zwaargewicht Shell 20 jaar geleden zo'n 32 euro en nu is dat nog maar de helft. Shell draagt dus veel minder bij aan de hoogte van de index. 

ASML, daarentegen, zag de koers juist exploderen, van 27 euro 20 jaar geleden tot 415 euro nu.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van