Handel in Chinese telecom-aandelen

Chinese telecomreuzen toch niet van beurs in VS

05 januari 2021 11:04
Beeld © ANP

De Amerikaanse New York Stock Exchange (NYSE) is toch niet van plan om drie grote Chinese telecomreuzen hun notering af te pakken. Amerikanen kunnen voorlopig dus blijven handelen in aandelen China Telecom, China Unicom en China Mobile.

Het beursbedrijf heeft navraag gedaan bij de toezichthouder. Op basis van dit gesprek besluit NYSE zijn eerdere beslissing terug te draaien. De drie telecombedrijven blijven dus voorlopig gewoon genoteerd aan de NYSE. 

Dat staat haaks op het besluit van 31 december om de notering van de bedrijven te beëindigen, waardoor handel in aandelen van de drie bedrijven niet meer mogelijk zou zijn aan de NYSE. Wat de reden is dat NYSE de noteringen handhaaft, is niet duidelijk. Het beursbedrijf geeft verder geen toelichting.

Banden met het Chinese leger

De New York Stock Exchange kondigde dat aan nadat de Amerikaanse president Donald Trump een maand eerder een decreet tekende. Dit decreet verbiedt Amerikaanse investeerders geld te steken in Chinese bedrijven die volgens de Amerikaanse overheid banden hebben met het Chinese leger. 

Miniatuurvoorbeeld
Voormalig ceo Disney

Gaat sprookjes-ceo Bob Iger de handelsoorlog tussen VS en China oplossen?

Ook indexbeheerders zoals MSCI en S&P Dow Jones Indices kondigden aan dat zij Chinese bedrijven uit hun index zouden halen. Of zij hun besluit ook terugdraaien is niet bekend. 

Relatie verder op scherp

Het Chinese ministerie van Economische Zaken waarschuwde dat het decreet van Trump een vorm van machtsmisbruik is om Chinese bedrijven te schaden. Volgens het ministerie is dat bovendien niet alleen schadelijk voor de Chinese bedrijven, maar ook voor investeerders in andere landen.

In China wordt het decreet gezien als politiek gedreven en zijn tegenmaatregelen aangekondigd. 

Het zet de relatie tussen de VS en China verder op scherp. Trump kiest al langer voor een harde lijn richting China. Zo mogen Amerikaanse bedrijven geen technologie verkopen aan bedrijven die op een zogeheten zwarte lijst staan. Afgelopen jaren bestoken de landen elkaar met importtarieven. 

Miniatuurvoorbeeld
Chinese tech onder vuur

VS zet grootste chipbedrijf van China op zwarte lijst

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van