Ga naar de inhoud
Het nieuwe goud of een bubbel?

Bitcoin in vrije val: 'Kleine transacties beïnvloeden de prijs enorm'

Beeld © Ozan KOSE / AFP

Aan de opmars van de bitcoin is na maanden van stijging een einde gekomen. De digitale munt verloor vandaag in een dag tijd 14 procent van zijn waarde, de grootste daling sinds maart 2018. Rond half twaalf was de munt nog maar 29.000 dollar waard. Is er sprake van een bubbel of gaat de munt weer in waarde stijgen?

Al sinds de herfst steeg de prijs van de cryptomunt. Op de tweede dag van het nieuwe jaar werd nog een record geboekt. Op 2 januari was de bitcoin 30.000 dollar waard en daar bleef het niet bij. Een dag later wees de teller 34.000 dollar aan.

Analisten wezen daarbij op de toegenomen populariteit bij grote beleggers, die heil in de munt zien. Zo kondigde vermogensbeheerder Fidelity in augustus de lancering van een bitcoin beleggingsfonds aan.

Nog een verklaring is dat verschillende techbedrijven, zoals Square Inc, een deel van hun cashreserves omgezet hebben in bitcoin. En MassMutual, een van de grotere verzekeringsmaatschappijen ter wereld kocht in december voor 100 miljoen dollar aan bitcoin.

Schaarste

Door de toegenomen populariteit ontstaat een schaarste, aldus ING-econoom Teunis Brosens. "De schaarste zorgt ook voor een extra volatiele markt."

De bitcoin bestond gisteren 12 jaar. Momenteel zijn er ongeveer 18,5 miljoen munten uitgegeven. Daarvan wordt volgens Brosens slechts een klein deel verhandeld.

Bitcoin
Lees ook:
Bitcoin gaat door het dak, munt in twee maanden tijd in waarde verdubbeld

Toegangscode kwijt

"Een deel van de bezitters zit op de munt, die verkopen niet. Een deel kan ook niet verhandeld worden omdat de private keys, de numerieke code waarmee bezitters toegang krijgen, kwijt zijn", zegt hij.

Die munten komen dus nooit meer van hun plek. En dan wordt er nog druk gespeculeerd dat de oprichters een deel van de munten zelf in handen hebben en vasthouden, legt Brosens uit.

20 procent maar verhandeld

Naar schatting wordt slechts 20 tot 30 procent van de cryptomunt verhandeld. "Dat betekent dat relatief kleine transacties de prijs enorm beïnvloeden", zegt de ING-econoom. De vraag hoeft maar een klein beetje te stijgen om de prijs compleet door het dak te jagen.

De bitcoin is nog altijd veel meer waard dan bij de vorige vrije val in maart 2020, toen de koers onder de 5000 dollar daalde. "Bij cryptocurrency is altijd moeilijk te zeggen wat de stijging of daling verklaart. We hebben ook regelmatig gezien dat er een tientallen procenten op een dag bij of af ging," weet Brosens.

Dit
Lees ook:
Dit gezin verkocht alles voor bitcoins, nu is het cashen: 'Gelukkiger dan ooit'

Manipulatie

Op de normale geldmarkt zijn toezichthouders actief. Bij de bitcoin is dat nog niet zo. Daardoor kan de markt sterk gemanipuleerd worden, weet Brosens. "Ik weet niet of dat nu ook zo is. Maar je kan niet uitsluiten dat whales bezig zijn en de munt dumpen."

'Whales', zijn bezitters van zeer grote hoeveelheden bitcoins. Momenteel zijn er ongeveer 1900 investeerders die onder deze categorie geschaard kunnen worden.

Bubbel...

De vraag is waar het met de bitcoin heen gaat. Duidt de daling in koerswaarde op een bubbel of is het een tijdelijke dip, door de volatiele markt.

Yale-hoogleraar Robert Shiller, die in 2013 nog een Nobelprijs kreeg, is overtuigd van het eerste. Over een eeuw bestaat de munt niet meer, beweerde hij in 2018, toen de koers fors in waarde daalde. 

..Of het nieuwe goud?

Hij heeft echter ook tegenstanders die denken dat de waarde nog fors zal stijgen. Eind 2021 is de munt 318.000 dollar waard, denken analisten van Citibank. "Bitcoin is het goud van de 21ste eeuw", aldus een intern rapport dat bedoeld was voor klanten maar uitlekte.

Citibank krijgt steun van Plan B, een Nederlandse analist die in de financiële wereld werkt, regelmatig in podcasts opduikt en via een anoniem account schrijft en twittert over de bitcoin. Hij kwam met inmiddels beroemd geworden modellen om de koers te voorspellen. Hij stelt dat de munt eind 2021 een waarde van 288.000 dollar kan bereiken.

Zo ver is het nog lang niet, maar aan het einde van de dag had de munt zich al wel weer enigszins hersteld van de eerdere koersval. Een bitcoin was tegen het einde van de middag 32.000 dollar waard, waardoor als het al een bubbel is, die nog niet geknapt is.

Minen
Lees ook:
Minen van bitcoins levert vanaf vanavond minder op

Bitcoin: zeepbel 2.0 is in de maak

02:33