Techbedrijven onder loep

Alibaba-baas Jack Ma 'van toneel verdwenen' sinds onderzoek techbedrijven

04 januari 2021 11:24 Aangepast: 06 januari 2021 08:53
Alibaba-oprichter Jack Ma. Beeld © AFP

De Chinese miljardair Jack Ma, oprichter van Alibaba, is al weken niet meer in het openbaar verschenen. Verschillende media berichtten over zijn 'verdwijning' nadat de Chinese overheid onderzoek besloot te doen naar zijn techbedrijven.

Ma zou al twee maanden geen publiek optreden meer hebben gegeven, waar hij dat normaal gesproken graag regelmatig doet, meldt onder meer Yahoo Finance.

De ondernemer verscheen in november niet in de laatste aflevering van zijn eigen talentenshow voor ondernemers, Africa's Business Heroes. Zijn foto werd van de site van het programma gehaald.

Geruchten zwellen aan

Hij is er jurylid, maar Ma zou door een conflict in zijn agenda niet hebben kunnen deelnemen, wist de Financial Times eerder te melden. De laatste tweet van de bekende zakenman dateert van oktober.

De geruchten over het 'verdwijnen' van Ma zwellen aan nadat de Chinese overheid zijn techbedrijven onder de loep nam. 

Misbruik van macht

Bij techgigant Alibaba wordt onderzocht of het bedrijf misbruik maakt van zijn sterke marktpositie. Volgens de Chinese staat schendt Alibaba, in Nederland vooral bekend van webwinkel AliExpress, de mededingingswet. Maar Peking zou ook vinden dat het bedrijf te veel macht heeft gekregen.

In een toespraak heeft Ma gezegd dat het financiële systeem van China moet veranderen. President Xi Jinping was hier niet blij mee, zei Frans-Paul van der Putten, onderzoeker bij het Clingendael Instituut eerder tegen RTL Z. "Je weet het nooit precies met de Chinese overheid", aldus Van der Putten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Chinese overheid laat zien wie de baas is met onderzoek naar Alibaba

Ant Group teruggefloten

Ook het dochterbedrijf Ant Group, de financiële tak van Alibaba en bekend van betaalapp Alipay, is recent teruggefloten. Zo ging de geplande beursgang eind vorig jaar niet door, omdat het bedrijf niet aan alle voorwaarden zou voldoen.

Volgens de Wall Street Journal was het echter Xi die de boel persoonlijk blokkeerde, vanwege de controversiële uitspraken van Ma.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mega-beursgang van Ant Group wordt uitgesteld

Opsplitsen en afstoten

De Chinese overheid wil dat Ant Group stopt met financiële diensten zoals het verstrekken van kredieten en verzekeringen. Bestuurders van het bedrijf werden hierom vorige maand op het matje geroepen.

Ook worden tientallen investeringen van Ant Group onderzocht, zo meldde Reuters vorige week. Mogelijk moet het bedrijf belangen in andere bedrijven gaan afstoten.

Net als autoriteiten in Europa en de VS, zou de Chinese overheid willen bekijken of opsplitsing van grote techbedrijven tot de mogelijkheden behoort. Het land treedt de laatste tijd harder op tegen concurrentieverstorend gedrag.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van