Elektrische auto's

Tesla haalt doelstelling net niet, 450 auto's te weinig geleverd

02 januari 2021 17:24 Aangepast: 03 januari 2021 02:04
Tesla-ceo Elon Musk Beeld © Getty Images

Er zijn in 2020 499,550 nieuwe Tesla's afgeleverd. Meer dan ooit, maar toch heeft het bedrijf haar eigen doelstelling niet gehaald. Het bedrijf komt 450 auto's tekort om haar eigen doelstelling te behalen.

Eerder verwachtte topman Elon Musk dat het halve miljoen dit jaar aangetikt zou worden, al zei hij erbij dat het moeilijk zou worden.

De autobedrijf maakte zondag verkoopcijfers en leveringscijfers van 2020 bekend, financiële informatie werd echter nog niet gegeven.

Goedkope varianten populair

Het laatste kwartaal werden ruim 180.000 auto's geleverd, waarmee het record van het derde kwartaal (139.000) werd verbroken. Vooral de goedkopere varianten, de Tesla 3 en Tesla Y zijn populair.

Op Twitter reageert Musk enthousiast op de verkoopcijfers. "Ik ben zo trots dat we deze mijlsteen hebben bereikt. Bij de oprichting van het bedrijf dacht ik dat we een overlevingskans van tien procent hadden."

Het gaat om wereldwijde verkoopcijfers. In Nederland had Tesla vorig jaar een beroerd eerste kwartaal. Door de nieuwe bijtellingsregels (van 4 naar 22 procent voor duurdere auto's) die op 1 januari 2020 ingingen, werd er in de eerste maand bijna geen Tesla verkocht.

In januari werden er slechts 14 exemplaren verkocht van de Tesla Model S. Van de Model X gingen er zelfs maar 9 over de spreekwoordelijke toonbank. Ook bij andere luxe elektrische wagens stortte de verkoop in.

Herstel

In de kwartalen daarna herstelde de verkoop zich echter, en in het laatste kwartaal werden weer ongekend veel elektrische auto's verkocht, met name omdat de bijtellingsregels in 2021 opnieuw strenger worden.

Beurswaarde

De groei van het bedrijf zorgde vorig jaar voor goede cijfers op de beurs. In juli was het bedrijf zelfs 207 miljard euro waard, waarmee het Toyota versloeg als meest waardevolle automerk op de beurs.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tesla levert meer auto's dan verwacht: koers springt omhoog

Toekomst

Elon Musk is optimistisch over de toekomst. In september stelde hij dat de bouwer van elektrische auto's nog vóór het jaar 2030 20 miljoen auto's per jaar zal kunnen bouwen.

Tesla heeft nu fabrieken in Californië en in China. Een derde fabriek, in Duitsland, is nu in aanbouw ook komt er nog een fabriek, in Texas.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Elon Musk: Tesla maakt 20 miljoen auto's per jaar vóór 2030

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van