Ga naar de inhoud
30.000 euro waard

Bitcoin gaat door het dak, munt in twee maanden tijd in waarde verdubbeld

Beeld © Getty

De bitcoin is zaterdag voor het eerst tot boven de 30.000 dollar gestegen. En aan de sterke opmars van de cryptomunt lijkt voorlopig nog geen einde te komen. Ter vergelijking: nog geen twee maanden geleden was de munt maar de helft waard.

Wie de digitale munt begin 2020 kocht, heeft zelfs een rendement van meer dan 300 procent. 2020 was wel een jaar van pieken en dalen. Onder druk van de eerste coronagolf kelderde de koers van de bitcoin aanvankelijk tot onder de 5000 dollar. Daarna steeg de prijs. Vooral vanaf de herfst ging het hard. 

De bitcoin werd begin 2009 gelanceerd en was toen slechts een paar cent waard. Cryptomunten hadden jarenlang vaak een louche imago. Omdat ze anonieme betalingen mogelijk maken, zijn ze ook een geliefd instrument voor witwasacties door criminelen en andere malafide personen.

Bitcoin
Lees ook:
Bitcoin gaat als een speer en kost nu meer dan 23.000 dollar

Paypal

Inmiddels zien steeds meer grote gerespecteerde bedrijven het zitten in de munt en langzaam wordt die gemeengoed. Zo gaat PayPal betalingen bij webwinkels in cryptovaluta faciliteren.

Volgens de grote zakenbank JP Morgan zorgt de toenemende interesse van grote beleggers ervoor dat er meer geld wordt gestoken in cryptomunten. In augustus kondigde vermogensbeheerder Fidelity de lancering van een Bitcoin beleggingsfonds aan.

Momentum

Het momentum is daar. Verschillende techbedrijven, zoals Square Inc, hebben een deel van hun cash reserves omgezet in Bitcoin. Ook is het steeds makkelijker om cryptovaluta zoals de bitcoin te komen en is er een Fear of Missing Out (FOMO) waardoor ook andere investeerders de eerder niet instapten de munt nu kopen. 

Bovendien doet de dollar het slecht en stijgt de staatsschuld in diverse landen door de steunpakketten van de overheden. Beleggers zijn bang voor inflatie en de cryptomunt lijkt dan een goed alternatief.

Ook andere cryptocurrency als de Litecoin, Ethereum, XRP zijn de afgelopen maanden flink in waarde gestegen. De munten kunnen gekocht worden voor de fractie van de waarde van de Bitcoin en worden massaal gekocht en verhandeld.

Toekomst

Het is wel de vraag of de munten later dit jaar niet weer fors in waarde zullen zakken. Centrale banken zoals de ECB (Europese Centrale Bank) en de Amerikaanse Fed studeren op hun eigen digitale munten. Zij willen niet het initiatief laten aan bedrijven zoals Facebook, dat plannen heeft voor de libra, inmiddels omgedoopt in diem.

Dit
Lees ook:
Dit gezin verkocht alles voor bitcoins, nu is het cashen: 'Gelukkiger dan ooit'