Coronacrisis

Klaas Knot: overheidssteun volhouden tot economie hersteld is

02 januari 2021 09:19 Aangepast: 02 januari 2021 13:21
Beeld © ANP

Het kabinet moet het steunbeleid voor bedrijven volhouden tot de economie hersteld is. Dat kan nog wel een paar jaar duren, zo verwacht Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank. Over het oplopen van de Nederlandse staatsschuld maakt hij zich geen zorgen, omdat de rente laag is.

"De overheid moet het steunbeleid blijven volhouden tot het virus onder controle is. Ik kan er geen datum op plakken, maar als ik een gooi moet doen, zal dat tot eind 2021 het geval zijn. Dan heb je een fase dat er werkloosheid is en de bedrijven niet op volle capaciteit draaien," zegt Knot in het AD.

Dan moet de overheid de economie op zijn beloop laten en nog niet gaan bezuinigen, meent hij. "Dat zal waarschijnlijk nog één of twee jaar doorgaan. Pas als de economie weer op het oude niveau is, moet de overheid iets aan het tekort gaan doen."

De overheid gaf tot nu toe miljarden uit aan noodsteun. Met name KLM is een grootverbruiker, maar ook bedrijven als Holland Casino, de NS en DAF hebben veel hulp nodig om overeind te blijven. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bijna 8 miljard aan noodsteun: check hier naar welke bedrijven het ging

De staatsschuld loopt hierdoor flink op, maar Knot maakt zich hier geen zorgen over omdat de vorige kabinetten het huishoudboekje op orde hebben gebracht. "Het dak is gerepareerd toen de zon scheen. Dankzij die gunstige financiële positie kan de overheid de economie steunen."

Bovendien is de rente laag. "Dat zal voorlopig zo blijven. Maar het belangrijkste is dat er voldoende economische groei komt. Dan stijgen de inkomsten en daarmee wordt de schuld beter betaalbaar.’’

Veerkracht

Knot is positief gestemd. Het derde kwartaal van 2020 liet een opmerkelijk snel herstel van de economie zien. Die veerkracht heeft hem 'positief verrast', zo zegt hij tegen het dagblad. "Ik verwacht dat het lentezonnetje dit jaar ook weer zal doorbreken voor de economie als het op rolletjes loopt met het vaccin.’"

Knot verwacht dat de komende maanden zwaar zullen zijn. "Ik denk dat we in het eerste kwartaal van 2021 de grootste klap zullen zien", zegt hij. " Maar ik zie ook licht aan het einde van de tunnel. Het vaccin biedt perspectief op economisch herstel. We moeten alles op alles zetten om het uitrollen van het vaccin zo snel mogelijk te realiseren.’’

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Klaas Knot: 'Faillissementen kosten meer dan in stand houden overheidssteun'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van