Tientallen miljoenen winst

Miljardair Wijnand Pon stapt af bij fietsgigant Accell

01 januari 2021 18:01 Aangepast: 01 januari 2021 18:09
Fietsenproductie bij Accell-dochter Koga-Miyata. Beeld © ANP

Op de valreep van vorig jaar heeft miljardair Wijnand Pon opnieuw een groot deel van zijn belang in fietsenmaker Accell verkocht. De aandelen die hij sinds september afstootte, leverden hem in totaal tientallen miljoenen winst op.

Uit een melding bij de Autoriteit Financiële Markten blijkt dat Pon Holdings, het bedrijf van Wijnand Pon, op 30 december zijn belang in Accell Group voor de derde keer in korte tijd terugbracht. Het belang zakte daarbij tot iets onder de 5 procent.

Belang in fietsenreus

Pon Holdings bouwde eind 2018 een belang van ruim 20 procent in de fietsenmaker op, nadat het een jaar eerder al eens een (mislukte) poging had gedaan om het hele bedrijf over te nemen. Bij de opbouw van het belang betaalde Pon destijds tussen 15 en 19 euro per aandeel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pon heeft beoogd belang Accell al binnen

Accell is met een omzet van ruim 1,1 miljard euro in 2019 en 3400 werknemers in 18 landen een van de grootste fietsproducenten ter wereld. Het bedrijf uit Heerenveen is onder meer bekend van merken als Sparta, Batavus en Koga.

Pon Holdings heeft zelf een eigen fietsdivisie, met merken als Gazelle en Cervélo. Ook heeft het een belang in Swapfiets.

Grote uitverkoop

Afgelopen herfst werd al duidelijk dat de grootaandeelhouder iets van plan was met zijn belang in Accell. Destijds meldde Pon Holdings het belang onder de 20 procent te willen brengen. Daarbij werd de niet veelzeggende reden opgevoerd dat 'de tijd daarvoor rijp was.'

Op 14 september bleek uit een melding bij beurswaakhond AFM dat Pon het belang daadwerkelijk iets had teruggebracht, tot 19,97 procent. Vervolgens gebeurde er ruim twee maanden niets. Maar sinds eind november werd het belang in rap tempo en in drie stappen teruggebracht tot het huidige niveau van onder 5 procent.

Tientallen miljoenen winst

In totaal verkocht Pon in deze periode ruim 4 miljoen aandelen Accell, tegen koersen rond de 26 euro. In totaal brachten de verkopen ruim 100 miljoen euro in het laatje.

Gezien het koersniveau van de aandelen ten tijde van de aankoop, maakte Pon een winst van minstens 7 euro per aandeel. Daarmee komt de totale winst op de verkochte stukken op minstens 28 miljoen euro.

Als Pon zijn resterende aandelen Accell verkoopt tegen een vergelijkbare koers, loopt die winst op tot minstens 37 miljoen euro. Bij Pon Holdings was vandaag wegens nieuwjaar niemand bereikbaar voor een toelichting op de uitverkoop.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe de veelbelovende sprinter Fietsenwinkel.nl lek reed

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van