Optimisme op Wall Street

Japanse Nikkei stijgt naar het hoogste punt in 30 jaar

29 december 2020 10:47 Aangepast: 29 december 2020 20:43
Vandaag precies 31 jaar geleden bereikte de Nikkei-index het hoogste punt ooit. Beeld © AP Photo/Koji Sasahara

De Japanse Nikkei-beursindex tikte vanochtend het hoogste punt sinds augustus 1990 aan. Flinke koerswinsten op Wall Street droegen bij aan het Japanse optimisme. De Nikkei staat echter nog 30 procent onder het hoogste niveau ooit.

Het gaat goed op de aandelenbeurzen wereldwijd, zo ook in Japan. De toonaangevende Nikkei 225, die, zoals de naam al zegt, uit 225 grote Japanse beursgenoteerde bedrijven bestaat, won vanochtend bijna 2 procent en eindigde op 27.568 punten.

Het was voor het eerste sinds april 1991 dat de Nikkei 225 boven de 27.000 punten sloot.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Donald Trump zet toch handtekening onder coronasteunpakket

Stimuleringsplan VS

De Japanse beurs profiteert van recordstanden op Wall Street. Amerikaanse beleggers reageerden gisteren enthousiast nadat president Donald Trump het stimuleringsplan van 900 miljard dollar voor de economie in de VS had ondertekend.

Dat plan zal de economie en daarmee bedrijfswinsten opstuwen, is de verwachting.

Misschien nog meer stimulering

Mogelijk zit er nog meer in het vat, want het Huis van Afgevaardigden stemde in meerderheid voor het plan van Trump om de steuncheque voor Amerikanen te verhogen van 600 naar 2000 dollar.

Het plan moet ook nog door de Senaat worden goedgekeurd en daar zijn de Republikeinen in de meerderheid en het is nog maar de vraag of zij ook voor zullen stemmen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Corona én records: 2020 was een bijzonder beursjaar

Wall Street

Beleggers wereldwijd kijken vaak met een schuin oog naar Wall Street, omdat het de beurs is van de grootste economie ter wereld. Verder zijn veel ondernemingen van buiten de VS vaak ook actief in de VS. Dat geldt zeker ook voor Japanse bedrijven.

De Nikkei ging dit jaar ruwweg gelijk op met de brede Amerikaanse S&P 500-index. Beide staan nu ruim 15 procent hoger dan begin dit jaar, maar de Japanse index deed het de afgelopen jaren per saldo wel slechter dan Wall Street.

Big tech

De Amerikaanse beurzen deden het sowieso goed in vergelijking met andere beurzen, omdat 'big tech', zoals Amazon en Alphabet, het zo enorm goed heeft gedaan.

Dat soort ondernemingen is veel sterker vertegenwoordigd in de VS dan in onder meer Japan, legt RTL Z-beurscommentator Hans de Geus uit.

1989

Ondanks het feit dat de Nikkei het nu zo goed doet, staat de Japanse beurs overigens nog altijd fors lager dan eind 1989 (!), toen de Nikkei op precies dezelfde datum als vandaag op bijna 39.000 punten sloot.

Dat de Nikkei in de jaren daarna fors daalde komt door oorzaken die specifiek voor Japan golden. Zo was er doordat er veel geld beschikbaar was sprake van een grote stijging van prijzen van onroerend goed en aandelen. Na 1989 knapte die zeepbel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vertrouwen in de industrie is coronadip bijna te boven

Aandelen niet altijd beter

Niettemin geeft dit aan dat aandelen het over een langere termijn niet altijd per se beter doen dan andere beleggingen. Zo stond de Amerikaanse Dow Jones pas in 1952 weer op het niveau van net vóór de beurskrach van 1929.

Onze eigen AEX-index staat ook nog altijd niet op het hoogste niveau ooit van iets boven de 700 punten, die in april 2000 werd behaald.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van