Onder voorwaarden

Europese Commissie geeft goedkeuring voor fusie Fiat en Peugeot

21 december 2020 20:22
Door de coronacrisis worden er veel minder auto's verkocht. Beeld © Getty

De Europese Commissie heeft de fusie tussen autofabrikanten Fiat Chrysler (FCA) en Peugeot (PSA) goedgekeurd. De deal kan na maanden onderzoek onder voorwaarden doorgaan.

De Commissie nam deze zomer extra tijd om de fusie te onderzoeken, want het bedrijf wordt de op drie na grootste automaker ter wereld. Dat gebeurt onder de naam Stellantis.

De extra tijd was volgens Europees Commissaris voor mededinging, Margrethe Vestager, vooral nodig om te voorkomen dat er te weinig concurrentie op het gebied van bestelbusjes zou overblijven. 

Marktleiders

In veel Europese landen zijn de bedrijven marktleider op dat gebied, met merken onder hun hoede zoals Jeep, Alfa Romeo, Lancia, Opel en Vauxhall.

Het Franse en Britse bedrijf deden toezeggingen over de markttoegang van de bestelbusjes. En beloven een uitgebreidere samenwerking met concurrent Toyota op dat gebied.

Bestelbusjes

Vestager is gerustgesteld na de toezeggingen. "Toegang tot een concurrerende markt voor kleine commerciële bestelbusjes is belangrijk voor veel zelfstandige ondernemers en kleine en middelgrote bedrijven in heel Europa", zegt ze.

Fuseren was dan weer belangrijk voor de bedrijven. Vooral vanwege flinterdunne marges in de sector en de miljardeninvesteringen die nodig zijn voor elektrische auto’s. Ook de concurrentie uit China is groot.

'Zwakke broeders'

"Het zijn twee vrij zwakke broeders in autoland en twee zwakkere spelers vormen samen niet één sterke", zei Carlo Brantsen van Carros Magazine eerder tegen RTL Z over de fusie.

De bedrijven richten zich op de productie en verkoop van massaproducten en het is 'verschrikkelijk' moeilijk om daarin geld te verdienen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grote uitdagingen automakers: hebben Peugeot en Fiat nog toekomst?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van