AEX krijgt harde klappen door angst voor gemuteerd coronavirus

Strengere lockdowns, virusmutaties, brexit. Het nieuws in de week van kerst doet de beurzen in Europa geen goed. De AEX leverde maandag flink in door alle zorgen van beleggers.
De Amsterdamse index verloor kort na opening al 1,8 procent en daalde richting de middag tot ruim 2 procent. Rond 14.30 uur stond de belangrijkste graadmeter in Amsterdam zelfs op een min van ruim 3 procent. Ook de beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen staan onder druk.
Het heeft alles te maken met strengere coronamaatregelen om de verspreiding tegen te gaan van een gemuteerde vorm van het virus die eerder deze maand in het Verenigd Koninkrijk werd ontdekt. Het lijkt erop dat die mutatie het virus nog veel besmettelijker maakt.

Dit weten we nu van de Britse mutatie van het coronavirus
Reisbeperkingen
Onder andere Nederland en Frankrijk besloten voorlopig geen Britse vliegtuigen toe te laten en er wordt grote exportchaos in de havens verwacht. Het zorgde er onder meer voor dat Air France-KLM flink kelderde op de beurs.
Vanuit het VK mogen ook via de kanaaltunnel geen mensen meer naar Frankrijk komen, en dus ook geen transporteurs. Alleen goederen die zonder begeleiding vervoerd kunnen worden, mogen nog naar de andere kant van het kanaal.
Banken hebben slechte dag
Ook de banken, waaronder ING, hebben een slechte dag. De vrees is dat de nieuwe beperkingen voor meer faillissementen gaan zorgen. Voor banken kan dat betekenen dat schulden niet meer worden terugbetaald. Vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco-Westfield verloor meer dan 6 procent. Het bedrijf verkoopt verschillende zakenpanden in Parijs.
"Het zijn trieste klappen die vallen, en ze zijn voorspelbaar in tijden van lockdowns", zegt beurscommentator Durk Veenstra. Bedrijven zoals Just Eat Takeaway doen het nu juist goed. "Het is een rollercoaster-jaar geweest, maar per saldo mogen beleggers niet klagen, want de AEX staat nog een paar punten in de plus."
Een andere opvallende daler is oliereus Shell. Die verloor meer dan 5 procent, onder invloed van een sterk dalende olieprijs. Concurrenten BP in Londen en Total in Parijs daalden ook flink. Beleggers zijn bang voor een derde ronde aan lockdowns en maatregelen en dat kan dan weer leiden tot een dalende vraag naar olie en gas.

Dit zijn de verliezers (en de winnaars) van de ingestorte olieprijs
Verkeerde moment
Shell liet bovendien weten in het vierde kwartaal tot 4,5 miljard dollar te moeten afschrijven op bezittingen en reorganisatiekosten. "Het is een koude douche voor beleggers", zegt Veenstra. Het derde kwartaal was beter dan verwacht, maar nu lijkt het hard naar beneden te gaan. "Met alle lockdowns komt dit nieuws op het verkeerde moment."
En dan is er ook nog dat voortslepende brexitdossier. De onderhandelingen over een handelsakkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk overschrijden opnieuw een deadline. Een doorbraak in het moeizame proces is uitgebleven en dat zorgt voor onzekerheid. De onderhandelingen gaan maandag verder, maar naderen hun kookpunt.
